Meliha Sözeri, ikinci kişisel sergisi “Çevren/Horizon” ile 08 Temmuz–14 Ağustos 2021 tarihleri arasında Bozlu Art Project’te izleyiciyle buluşuyor. Göz erimi, ufuk, yatayda olan, kayıp olan, yitirilen, ebedi olan ile insan gözünün ulaşabileceği sınırlara göre varoluş, serginin çıkış noktasını oluşturuyor. Sergi, sanatsal üretim sürecini karantina hali ve kapat(ıl)ma eylemi ile ilişkilendiriyor. Sanat yapıtının aurasını sorgularken, sanatçının üretim mekânını karantina odaları ile özdeşleştiriyor.

1982 yılında Antalya’da doğan Meliha Sözeri, lisans eğitimini 2004 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nde tamamlamıştır. 2007 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Heykel Anasanat Dalı’nda yüksek lisans eğitimini bitiren Sözeri, aynı bölümde Sanatta Yeterlik Programı'nı tamamlamıştır. Çağdaş Sanat içerisinde heykel disiplinin plastik algının tersyüz edilmesi ile uygulanan çalışmalarına ve kavramsal içeriğine odaklanmaktadır. 2015-2019 yılları arasında TC. Altınbaş Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmıştır. 2019 yılından itibaren İTÜ Güzel Sanatlar Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

Meliha Sözeri, yaşamın şeyleşmesi, özne ve nesne ilişkilerinin izleyicinin bakışıyla yerinden edilmesi ile ilgileniyor. Sergiye hâkim malzeme olan tel; varlık-yokluk eksenine yerleşiyor. Tel, parıltılı olanın ardında yer alan karanlık, hafif olanın ardındaki yük, dijital olanın ardından gelen zanaat, canlı olanın ardında bıraktığı atık ile bağ kurarken, şiirselliğin içerisinden çevreyi saran derin boşluğa işaret ediyor.

Covid-19 kapsamında birtakım tedbirlerle gerçekleştirilen serginin ziyaret günleri ve saatleri pazartesiden cumartesiye kadar 10.00 ile 17.30 arasıdır ve sergiye aynı anda 5 ziyaretçi kabul edilmektedir. 14 Ağustos’a kadar ziyaretçiye açık olan Çevren/Horizon başlıklı sergiyi Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda ziyaret edebilirsiniz.


Kaynak:

https://www.bozluartproject.com/sergi/meliha-sozeri-cevren/

https://sanat.itu.edu.tr/hakkimizda/akademik-kadro/meliha-sozeri

https://www.melihasozeri.com/



Hazırlayan: Özge Altıntop