Biliyoruz ki her alanda olduğu gibi edebiyatta da erkek yazarlar hem sayıca daha fazlalar hem de daha çok vitrindeler. Okumalarımızda kadın yazarlarla çok az vakit geçiriyoruz. Ben de mart ayı sebebiyle okuduğum kitapların yazarlarını özellikle kadın yazarlardan seçmeye karar verdim.

 

İlk olarak biraz okuma deneyimlerimden bahsederek genel bir çerçeve oluşturmak isterim. Ben edebiyat öğretmenliği okudum bu yüzden kitaplarla çok haşır neşirim. Zamanımın büyük çoğunluğu okumak ve bunlar üzerine düşünmekle geçer. Daha çok edebi roman, öykü, şiir okurum. Okumalarımı genişletmek için farklı türlerden yazılmış kitaplara da çokça yer veririm.

Ben bu kadar çeşitli okumalar yaparken kadın yazarlara uzak kaldığımı fark edince çok şaşırdım. En çok kitabını okuduğum 10 yazar arasında hiç kadın yazar yok. 11. sırada J.K. Rowling giriyor ama o da sayılır mı bilmiyorum çünkü seri olduğu için orada yine de sayalım, okumuşuz madem. Bunun dışında ilk 30’a baktığımda Tezer Özlü’yü, Birhan Keskin’i, Nermin Yıldırım’ı ve Didem Madak’ı görüyorum. En çok eser okuduğum 30 yazardan 5 tanesi kadın yazar. Bu durum benim gibi edebiyatla içli dışlı olan biri için çok az geldi. Bu sayılar olayı daha kolay anlatmak için verildi isteyenler pek tabii sadece erkek veya sadece kadın yazarlar okuyabilir ya da bunun ayrımına varmadan istediği şekilde sürdürebilir. Benim söylemek istediğim, siz bir okur olarak edebiyat yolculuğuna çıkmak istediğinizde yolunuz genellikle erkek yazarlarla çevrilmiş oluyor. Bir kitabın sizi kadın yazara götürme olasılığı erkek yazara götürme olasılığından çok daha düşük. Ben de burada bu olaydan bahsederek yeni birkaç yazar tanımanıza veya araştırmanıza yardımcı olmak istedim.

 

Başlık olarak feminist edebiyat yazmamdaki düşünce; kadının yazdığı her eser feminizmi besliyor. Kadını yaptığı, konuştuğu, ortaya çıkarttığı her başarılı ürün feminizmle ortak bir alanda kesişiyor. 

 

Kadın yazarların kadın karakterlerini okurken çok kolay bir şekilde kendimi hem kadın karakterin zihninde hem de tüm olayların içinde konumlandırabiliyorum. Şöyle açıklayayım erkek yazarların yazdığı kadın karakterlerle kadın yazarların yazdığı kadın karakterler çok farklı hissettiriyor. Kadın yazarlar kadının zihin dünyasını daha iyi okura geçiriyorlar çünkü onlar, kadın zihin akışına zaten sahip. Kadın zihni ve erkek zihni farklı çalışıyor bunu hepimiz biliyoruz. Bizim zihnimizde daima birçok sekme açıktır. Temelde algılama ve odak noktalarımız da ayrılıyor erkelerden. En rahat anımızda bile çokça şeyi düşünür hepsine ayrı neden-sonuç ilişkisi çıkartırız. Erkek yazarlar kadın karakterlerde bunları pek aktaramıyor, duygusal yönden güçlü hisler yansıtsalar bile kadın karakterleri çoğunlukla bizim gerçek yaşamda düşündüğümüz şekilde düşünmüyor.

Bu farkı en temelde hissettiğim iki yazar; Aylin Balboa ve Banu Özyürek’ti. Okurken kendi düşüncelerim yazıya geçirilmiş gibi hissettim. Sanki günlük hayatta zihnimde geçenleri yazıya geçirmişler. Evet, biz kadınlar olarak böyleyiz dedim. Kesinlikle iki yazarla da tanışmanızı isterim.

Üstte de adı geçen Nermin Yıldırımın ’da eserlerdeki kadın karakterlerinin hepsi gerçek hayattan kitaba birebir geçmiş gibi hissettiriyor. Hem kendinizi hem de çevrenizde tanıdığınız herhangi bir kadını kolayca kitaptaki biriyle eşleştirebilirsiniz. Bunun yanında romanlarının kurgusu ve olayların akıcılığı da ayrıca çok güzeldir. Birhan Keskin ve Didem Madak ise bunu şiirde o kadar güzel yaşatıyor ki her okuduğumda farklı noktalar buluyorum. Kadınların derdi tüm dünyada genelde aynı olduğu için bu şairlerin yanına Füruğ Ferruhzad’ı eklemek isterim. Tezer Özlü’yü en sevdiğim kitabıyla Yaşamın Ucuna Yolculuk ile anmak istedim. Üniversitenin başında dünyayı algılama biçimimi şekillendirmemde çok yardımcı olmuştu. Sevgi Soysal, Ayfer Tunç, Mine Söğüt, Melisa Kesmez, Şule Gürbüz, Nihan Kaya, Alev Alatlı gibi yazarların hepsini gönül rahatlığıyla öneririm. Bundan sonra da hiç okumadığım kadın yazarları artık okuma düzenime bilinçli bir şekilde eklemeye çalışacağım. Genellikle Türk kadın yazarlardan bahsetmek istedim. Siz de bir yazar ya da eser adı bırakırsanız okumalarıma eklerim. <3