Lanetli olduğu düşüncesi ile yakınından bile geçilmeyen bir yerleşim: MADAİN SALEH (Al-Hicr Arkeolojik alanı)


Madâin Sâleh (Al-Hicr Arkeolojik Alanı), Suudi Arabistan'ın UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne giren ilk kültür varlığıdır.

Al-Hicr Bölgesi, Geç Antik dönemde Arap Yarımadası, Akdeniz ve Asya arasındaki ticaret yolunun kesişim noktasında yer almaktaydı.

Bölge, Ürdün topraklarında yer alan Petra'nın kurucuları Nebatilerin günümüze korunarak ulaşan en büyük kültürel miras alanıdır. İslamiyetten az önce terk edilen bölge, 20. yüzyılda Medine demiryolu hattının yakınından geçmesiyle yeniden gün ışığına çıkmış olup turizm potansiyeli ile dikkat çekmektedir. Suudi Arabistan hükümeti bu bölgeyi yakın zamanda turizme açmıştır.


Kumtaşından kayalara oyulan yekpare anıtlar, MÖ. 1. yüzyıl ile MS. 1. yüzyıl arasında yapılmıştır. Tapınak cephelerine sahip mezar anıtlarının süslü cepheleriyle kendine hayran bırakan Al-Hicr Arkeolojik Alanı'nda 94'ü bezemeli, 111 anıtsal mezar ile sayısız su kuyusu bulunmaktadır. Kaya oyma mezar anıtlarındaki mimari kurgu ve süsleme detaylarında Asur, Mısır, Fenike ve Helenistik etkiler dikkat çekmektedir. Mezar anıtlarının giriş cephesinin en üst noktasına kazınan merdivenler, ruhların Tanrı'ya ulaşmasını sağlaması amacıyla yapılmıştır. Öte yandan, Madain Salih bölgesinde Nebati öncesi döneme ait 50 yazı ve bazı mağara çizimleri de yer almaktadır.