Bugün hocamızdan "Bir insan ömrü boyunca ortalama 7 fil ağırlığında yemek yer." şeklinde bir bilgi öğrendik. Ben de bu konuda birkaç örnek daha toplamak istedim zira bu şekilde özelden genele yapılan tespitler genellikle insanın gözünde büyüyor. Bu yüzden çeşitli bağımlılıkları -özellikle televizyon ve bilgisayar kullanımı- azaltma konusunda çok etkili olabileceklerini düşündüm.


Ortalama bir insan ömrünün 25 yılını uyuyarak geçirir.


Bu sayı aşağı yukarı günde 8 saatlik uykuya denk geliyor sanırım. Günlük 8 saatlik uyku insanın gözüne çok gözükmüyor ama ömrünüzün 25 yılını direkt olarak uykuya verdiğinizi düşündüğünüzde çok ürkütücü duruyor. Her ne kadar onların yanına yaklaşamasak da bence bir yönden hepimiz Ashab-ı Kehf'in bir parçasıyız. En azından "gerekli" olduğu için kendimizi avutabiliriz. Tabii gerektiği kadar uyuyorsak.


Ortalama bir insan ömrünün 12 yılını televizyon izleyerek geçirir.


Araştırmalarda genel olarak bir insanın ortalama 75 yıl yaşadığı varsayılmış. Sadece uyuyarak ve televizyon izleyerek ömrümüzün yarısını -ki sadece televizyonu kabul ediyoruz. Teknolojik aletleri işin içine kattığımızda bu sayının en az 20 yılı bulacağını düşünüyorum.- harcamış olduk. Şimdi o bir anda geçip gidiveren ömrün neden "bir anda" geçip gittiği daha anlaşılabilir oluyor sanırım.


Günlük yaşantımızda bazen farkına dahi varmadığımız o birkaç -hiçbir zaman birkaç olmayan- saatin yedi fillik hayatımızda ne kadar büyük yer kapladığını düşündüm. İnsanız, kafamızı dağıtmaya ihtiyacımız var. Şüphesiz ki herkes için geçerli ve kusursuz bir bahane. Üstelik kimimiz gerçek anlamda internete bağımlıyız. Bu durum da bahane üretebilme/var olan bahanelerimizin geçerliliğini arttırma kapasitemizi zirveye çıkartıyor. Sadece bu konu üzerine ufak bir düşünmek gerektiğini düşünüyorum. İnternetten kopabiliriz demiyorum. Şahsen ben de aynı durumdan muzdarip olduğumu düşünüyorum ve biliyorum. Çoğu günlerim tamamen bomboş geçiyor ama bir düşünün. 20 yaşından sonra günlük ortalama internet/telefon kullanım süresini 1 saat azalttığınızda -75 yaşına kadar- 2 yıl kazanıyorsunuz. Koskoca 2 yıl... Tek yapmanız gerekense harcadığınız bunca zamanın anlamsızlığını düşünmek.