Dünyanın en prestijli film festivali olarak kabul edilen Cannes Film Festivali'nin 75'incisi, 17-28 Mayıs tarihleri arasında Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenecek.


"Z (comme Z)" adlı film ile açılacak olan festivalde yine pek çok film prömiyer yapacak, fakat bunlardan "Top Gun: Maverick" özellikle dikkat çekiyor. 1986 yapımı gişe rekortmeni "Top Gun"ın uzun süredir beklenen devam filmi Cannes'da gösterilirken filmin başrolü Tom Cruise da onurlandırılacak.


Festivalin bu yılki jürisine usta yönetmen Spike Lee başkanlık edecek. Jüride yer alan diğer isimler şöyle: Mélanie Laurent, Tahar Rahim, Mati Diop, Myléne Farmer, Maggie Gyllenhaal, Jessica Hausner, Kleber Mendonça Filho ve Kang-ho Song.


75. Cannes Film Festivali'nin posteri ise geçtiğimiz gün paylaşıldı. Posterde; senaryosu Andrew Niccol tarafından yazılan, Peter Weir'ın yönettiği ve Jim Carrey'nin başrolde yer aldığı, 1998 yapımı kült film "The Truman Show"un ikonik final sahnesinden bir fotoğraf yer alıyor.


Ödüllere gelince: Bu yıl Cannes'da Altın Palmiye için yarışan on sekiz film yer alıyor. Cannes'da adı bilinen ve bilinmeyen on dokuz yönetmen ve temsil edilen toplam on altı ülke ile yine kayda değer bir çeşitlilik söz konusu.


Festivalin diğer yarışması Belirli Bir Bakış'ta ise Emin Alper'in "Kurak Günler" filmi ödül için yarışacaklar arasında. "Kurak Günler", 75. Cannes Film Festivali'nde Türkiye'nin tek temsilcisi.







Kaynak:

Wikipedia / 2022 Cannes Film Festival

festival-cannes.com

Twitter/@Festival_Cannes (Görsel)



Hazırlayan: Onurhan Yorulmaz