Ak Ana ve Ülgen 80/100 tuval üzerine akrilik boya

Türk-Altay yaratılış destanlarında geçen; gök ve yer yaratılmadan önce sonsuz sular üstünde uçan tanrı Ülgen'i ve ona yaratma ilhamını veren Ak Ana'yı resmettim.

Çoğu Asya efsanelerinde evrenin yaratılışıyla ilgili mitlerin çıkışı, kıyıları olmayan sonsuz bir su, "İlk deniz"dir. Altay yaratılış destanında da böyledir. Güneşten, yıldızlardan, gökyüzünden önce sonsuz bir su vardır.
Her şeyin başında bu sonsuz deniz üstünde uçan Ülgen, konacak tutunacak bir yer arıyordu. Nasıl olduysa kutsal bir ilham doldu içine, bir ses ona "Tut önündeki şeyi, hemen yakala." dedi.
Ülgen bu emre uydu ve ellerini suya uzattı. Duyduğu sesi tekrarladı "Önündekini yakala." Onun bu sözünden sonra bir taş çıktı yüzeye. Hemen taşı tuttu ve üstüne kondu. Artık rahatlamıştı ki bir Dünya yaratma isteğiyle doldu. Ne ve nasıl yaratayım diye düşündü.
Ve ansızın sonsuz sulardan Ak Ana çıkıp Ülgen'e göründü: "Bir şey yaratmak, yapmak istersen yap. O zaman yaptıklarım olacak de. Yaptığım olmadı deme. Olan şeye yoktur deme. Eğer yoktur dersen o zaman var olan bile yok olur" dedi. Ak ana, yaratma ilhamını verdikten sonra sonsuz sularına geri döndü, bir daha da çıkmadı. Ülgen ise öğrendiklerini hiç unutmadı. Yeri-göğü yarattı. Yıldızları, insanları yarattı. İnsanlarına da Ak Ana'nın öğüdünü verdi.
"Var'ı yok demeyiniz, varlığa yok deyip de yok olup gitmeyiniz."

(Instagram: https://instagram.com/neftisar?utm_medium=copy_link
/
Twitter: https://twitter.com/neftisar?s=08)