Herkese selam. İlk yazımda hayat hikayesiyle kalbimi parça pinçik eden Vincent van Gogh'un Alacakaranlıkta Yürüyüş isimli eserine yer vermek istedim.


Bu eser, sanatçının yaşamının son yılında resmedildi. Eserde iki kişinin çıktığı bir yürüyüş görüyoruz. Eserdeki kızıl saçlı erkeğin sanatçının kendisi olduğunu düşünüyorum. Yaşamı boyunca reddedildiği kadın sayısı fazla olduğu için yanındaki kadının kim olduğuna dair fikrimi söyleyemiyorum. Vincent van Gogh kadınlarla olan ilişkilerinde hep huzuru aramış ancak sonuç hep hüsran olmuş. Vincent van Gogh, mutsuz kızıl kekim...


Bu eseri diğer resimlerinden ayıran bazı detaylar bulunmaktadır. Van Gogh, Saint-Rémy'de yaşadığı dönem boyunca zeytin ağaçlarını sıkça resmetmiştir fakat bu eserinde ağaçlar belli belirsiz daha geri planda bırakılmış. Ağaçların geri planda bırakılmasının sebebinin çifte odaklanmamızı sağlamak olduğunu düşünüyorum. Resim hakkındaki detaylardan biri ise şu: Van Gogh'un resimleri çoğunlukla güneş ışığı altındadır. Alacakaranlığın hakim olduğu eserlerine çok nadir rastlanır. Bu eserde alacakaranlığa yer vermiş. Van Gogh Saint-Rémy'deki akıl hastanesinin penceresinden gördüğü gökyüzünü, kardeşi Theo'ya bir mektubunda "sersemletici bir ay ile gece göğü" şeklinde tasvir etmiş. Bir diğer detay ise tuvalin kare olmasıdır. Van Gogh birkaç örnek dışında resimlerini büyüklüğe bakmaksızın standart porte veya manzara ölçeği ile yapmıştır. Bazı oval tuval denemeleri yaptığı Paris dönemi dışında genellikle dikdörtgen tuvaller kullanmıştır. Bu yüzden resim kare ölçüleri sebebiyle de özeldir. Son olarak ise resim hakkında şunu söyleyebilirim: "Alacakaranlıkta Yürüyüş" adlı eseri aynı döneme ait diğer eserlerinin yanında ilgi görememiş. Bu yüzden resim hakkında bilgi bulmak oldukça zor oldu. Bu eser şu anda Museu de Arte de Sao Paulo'da sergilenmektedir.

Eser hakkında sade ve açık bir dille bilgi vermeye çalıştım. Umarım severek okumuşsunuzdur.

Siz eser hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.


Vincent van Gogh hakkında daha fazla kültürlenmek isterseniz aşağıya bıraktığım önerilere göz atabilirsiniz:

Van Gogh: Painted with Words (Film)

Ortamlarda Satılacak Bilgi/Vincent van Gogh (Podcast)

Vincent van Gogh ve Hüzünlü Aşk Hikayesi: (https://www.dailyartmagazine.com/van-gogh-lovers/)