Rahman ve Rahim Allah'ın Adıyla.


Bu satırları okuyarak beni muhataba alıp muhabbet ettiğim kişi; seni senin yörende, dilinde, kendi içinde en güzel selam nasılsa öyle selamlıyorum.

Başlığı biraz değişik mi buldun? Dur hemen açıklıyayım. Bu bizim içinde olduğumuz derin bir kavram yanılgısı. Kuran'ı Kerim'de bizim kastettiğimiz kıyamet kavramı her yerde son saat olarak geçer. Yani bu dünyanın yıkılışı ve bozuluş anı son saattir. (Örnek Taha 15. / Araf 187.)

Kıyamet ise kıyamdan (ayakta durmak) aklınıza gelsin, diriliş demek, yani ayağa kalkış. Biz işin başında bu ayrımı gözetmediğimiz için Kuran meallerinin çoğu da, buna diyanet de dahil, son saat ile ilgili bütün ayetleri kıyamet genellemesi yapıyoruz. Bu bağlamda ahireti anlamamız zorlaşıyor. Aşamalar kayboluyor. Nedir bu aşamalar? Son saatten sonra 7 aşama vardır. Diriltilme (Zümer 68) - Toplanma -Peygamberleriyle beraber bütün ümmetlerin Allah'a arz olunması - Kişinin yaptığı ile ilgili bilgilendirme - Sorgu/Yargı (Zuhruf 44) -Değerlendirme - Sonuç yani cennet veya cehenneme sevk.

Alametler konusuna gelecek olursak aslında illa bir alamet aranıyorsa alamet var zaten, bunu Allah da söylüyor. Ama alametler oldu ve bitti,sadece son saatin yaşanması kaldı. Bu alametler Hz. İsa'nın gelmesi, ondan sonra Hz. Muhammed'in gelmesi, son peygamber oluşu ve Kuran'ı Kerim'in inmesidir (Muhammed 18). Ama genelin yargısı olan böyle enteresan olayların bir dayanağı yok, öyle olsa alameti gören iman ederdi. Allah son saatin bilgisini neredeyse kendinden bile gizleyeceğini (Taha 15) bilgisinin sadece kendi katında olduğunu ve ansızın olacağını (Araf 187) bizlere vahiy aracılığıyla bildiriyor. Ansızın olacak bir yaşantının alameti olur mu? Alameti olsa ansızın olmaz.

Peygamberimize defalarca sormalarına rağmen Kuran bize ısrarla onun bilemeyeceğini söylüyor.(Naziat 42-43-44)

Çoğunuz Mehdi'nin gelmesi olayını biliyorsunuzdur. Biz neden böyleyiz, neden hep gökten bir şeyler inmesini bekliyoruz, neden yalancı bir kurtarıcıya ihtiyaç duyuyoruz?

Aliya İzzetbegoviç'in bir sözü var. "Mehdi bizim tembelliğimizin adıdır."

Bir gün gene peygamberimize soruyorlar son saatin ne zaman olacağını ve kıyameti, peygamberimizin cevabı ise çok açık.

"Onun için ne hazırladın?"


Allah'a emanet olun.