Alan Moore (d. 18 Kasım 1953, Northampton), İngiliz çizgi roman yazarıdır.


Alan Moore, 18 Kasım 1953 yılında İngiltere’nin Northampton kentinde doğdu. Babası Ernest Moore bir bira fabrikasında işçilik yapıyordu, annesi Sylvia Doreen ise bir matbaacıydı. Çocukluğuyla ilgili anıları fakirlik ve yoklukla ilgili olan Alan Moore, daha 5 yaşındayken kütüphanelere gidip kitapların dünyasına dalmaya başladı. Okula başladığında ise okulu sevemedi, öğrenci hayatı kötü olmasına rağmen Alan, okuma ve yazmaya hep ilgiliydi.


1960’ların sonlarında bazı şiirlerini ve denemelerini çeşitli fanzin dergilerine gönderdi. 1979 yılında İngiliz Sounds müzik dergisinde karikatür çizeri olarak çalışmaya başlayan Moore, zamanla çizim konusunda yeterince iyi olmadığını anlayarak yazarlığa yoğunlaştı. 80’lerin başlarında Marvel UK, 2000AD ve Warrior gibi İngiliz yayıncılar için kısa çizgi hikayeler yazdı. İngiltere'nin meşhur "2000AD" dergisinde çeşitli karakterler yarattı. (Bu ünlü dergiyle ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak isterseniz şöyle bir belgesel de var: "Future Shock: The Story of 2000 AD") DC firmasının "Swamp Thing" dergisi ile ABD'ye yöneldi. Moore 21. sayıda devraldığı Swamp Thing Efsanesi’ni 65. sayıya kadar devam ettirdi.1986‘da yine DC tarafından yayınlanmaya başlanıp 1987’de 12. sayısıyla sona eren Watchmen, çizgi roman için bir dönüm noktasıdır. Watchmen sayesinde dönemin birçok toplumsal sorununu işleyen Alan Moore, çizgi romanların nitelikli bir kaliteye ulaşmasını sağlamıştır. (Çizgi roman Zack Snyder tarafından 2009 yılında sinemaya uyarlandı. Yine aynı çizgi romandan yola çıkılarak 2019 yılında Damon Lindelof tarafından bir dizi yapıldı.) 1988‘de ise en çok bilinen Batman hikayelerinden biri olan Öldüren Şaka (Batman: The Killing Joke) yayınlandı. (Bu çizgi romanın da animasyon film uyarlaması bulunmakta. Ama izlemekten kaçınmanızı öneririm. Çünkü çizgi romanda gayet masum bir adamın çıldırışı -Joker- ve Batman'in aklıyla oynayarak onu delirmenin eşiğine getirişi tam olarak anlatılamamış.) 1990‘da DC etiketiyle V For Vendetta (1993’ten sonra Vertigo etiketiyle yayınlanmaya devam etti), Marvel etiketiyle ise Miracleman‘in ilk cildi okurlarla buluştu.


Dönemin çizgi roman yazarlarından farklı olarak çevre, toplum, bireyin toplum içindeki yeri gibi konuları işliyor; edebiyat, felsefe ve diğer sosyal bilimlerdeki bilgisinin derinliğini de gösteriyordu. Alan Moore, kendisinden sonra gelen çizgi roman yazarlarına yol açtı. Kimileri onu yazım tarzı sebebiyle "Çizgi Romanın Dostoyevski'si" olarak anıyor. Çocukları eğlendiren, edebiyat dünyasının umurunda olmayan çizgi romanı, bütün sanat camiasının ciddiye alması gereken bir türe dönüştürdü. Bir imza gününde Alan Moore'un yanına gelip çizgi roman yazmak istediğini ama nasıl yazacağını bilmediğini söyleyen Neil Gaiman, onun, bir A4 kağıdını alıp ona nasıl çizgi roman yazılacağını anlattığını söyler. (Olayın kaynağı için Neil Gaiman Sandman 3. cilde bakabilirsiniz.) Moore, çizgi romanlar yazmak isteyen ama henüz beceremeyen benim için, Rzami evrenini oluştururken ilham aldığım iki kişiden biridir. (Diğeri Neil Gaiman.)



Eserleri:


• Hellblazer

• Batman: The Killing Joke

• From Hell

• Lost Girls

• Promethea

• The League of Extraordinary Gentlemen

• Tom Strong

• Top Ten

• V for Vendetta (çizgi roman)

• Watchmen



Sözler ve Alıntılar:


''Yasalarınızı çiğnediğim için gerçekten üzgünüm. Fakat o yasalar kabul edilirken bana danışılmamıştı.''


''Nasıl oluyor da porselen ve plastikten yapılmış oyuncaklara bu kadar çok önem verirken etten ve kandan olanlara böylesine az önem verebiliyorsun.''


''Demek ki iblislerin yenildiği ve canavarların bocaladığı yerde ipler meleklerin elinde.''


''O komedyendi. Hep kendisinin en son güleceğini düşünürdü.''


“Tek rehberim sadece ama sadece sevgiyken nasıl düşmüştüm bu korkunç duruma?”





Yazan: Abdullah Furkan Doğan