Analog fotoğrafçılık, yıllar sonra tekrar yaygınlaştı. Ancak dijital fotoğraf makineleri gibi maalesef bu fotoğraf makinelerini kurcalayarak kolayca anlayamıyoruz. Benim başlamadan önce ‘’Keşke bilseydim.’’ dediğim birkaç maddeyi, başlamak isteyen kişilerle paylaşmak istedim.


1- Hangi Analog Makine Daha İyi?

Açıkçası analog ve dijital fark etmeksizin en iyi fotoğraf makinesi bütçenizin karşılayabildiği fotoğraf makinesidir. Analog fotoğraf makinelerinin fiyat aralığı çok geniştir.

Makinenin nasıl çektiğini görebilmek için Lomography’nin sitesine aklınızdaki makinenin markasını ve modelini aratırsanız, o makineyle çekilen fotoğrafları görebilir ve daha kolay fikir edinebilirsiniz.


2- Bas- Çek, SLR, ISO, Diyafram, Enstantane... Bunlar Ne Demek?

Analog kameralar normalde manuel ayarla kullanılır. Manuel kullanılan bir kamerada ayarlar, fotoğrafı çeken kişi tarafından ayarlanır. Ayarlaması gereken şeyler odak, enstantane, diyafram ve ISO değeridir.


Odak, kısaca fotoğrafın netliğidir. Çekmek istenen nesnenin uzaklığına göre vizörden ya da makinenin modeline göre kafadan bir hesaplamayla ayarlanır. Enstantane ise perdenin kapanma hızıdır. Deklanşöre her bastığınızda, lensin önüne bir perde iner. Enstantane için lensin ışık alma süresi de denebilir. Enstantane ile fotoğrafınızın netliğini ayarlarsınız. Örneğin, hareket eden bir nesneyi çizgisel olarak çekmek isterseniz enstantaneyi artırmanız gerekir. Yıldız fotoğrafçılığında da enstantane iyi ayarlanmalıdır.


Diyafram ayarı, bulanıklığı ayarlar. Enstantane nesnenin hızlı olduğunu çizgisel ve net bir şekilde çekebilir. Bu yüzden ikisi karıştırılmamalıdır. Diyaframla hem çektiğiniz nesnenin arkasındaki netliği ayarlarsınız, hem de ortamda bulunan ışığın ne kadarını fotoğrafta istediğinizi ayarlarsınız. Eğer karanlık bir ortamdaysanız en düşük diyafram değerini kullanmalısınız çünkü analog makinelerdeki değerler 1/x olarak hesaplanır. Ayarlarınızda bunu bölme olarak görmeseniz bile, yapılırken bu şekilde yapılmışlardır. En küçük diyafram ayarında, lens en geniş hâlde bulunur ve öndeki nesne en net halinde olur, arka plan ise flu görünür. ISO değerine film konusuna geldiğimde değineceğim.


Bas-Çek kamera, diğer adıyla ‘’ turist kamerası’’dır. Hiçbir odak, diyafram ya da enstantane ayarı yapmazsınız. Sadece çekmek istediğiniz görüntüyü çekersiniz ve kamera ayarları kendisi yapar.


SLR ise, ‘’single lens reflex’’ demektir. Yani kameraların lensi sabittir, farklı bir lens alıp değiştiremezsiniz.


3- Film Nasıl Takılır, Hangi Film Daha İyidir, Filmi Nasıl Saklamalıyım?

Filmler bayat ve taze olarak ikiye ayrılır. Bayat film, taze filme göre daha ucuzdur ve aynı filmin tazesiyle aynı etkiyi vermez. Çoğunlukla daha ''grain'' ve ışık sızıntılarına sahiplerdir. Dijital makinelerde grain pek sevilmese de, analoğun kendisine has etkisini yakalamanızın büyük çoğunluğu grain sayesinde olur.

İlk kez film takacaksanız, önerim her zaman bir fotoğrafçıdan isteyip nasıl yaptığını izlemektir. Film takılırken ve çıkartılırken asla ışık almamalıdır. Takarken zaten ilk birkaç pozunu sardığımız için, filmi fazla açmadan ışıkta açmanızın bir sakıncası olmaz. Ve ilk iki pozunuzu anlamsız bir şeyi çekerek geçerseniz, çıkacak olan güzel sonuçları kaybetmemiş olursunuz. Ancak çıkartırken mevcut fotoğrafların zarar görmemesi için mutlaka filmi iyice sardığınızdan emin olduktan sonra çıkarıp aldığınızdaki kutusuna koymalı ve yıkamaya götürmelisiniz.

Tıpkı kamera modelindeki gibi, yine Lomography’nin sitesine girerek filmleri aratabilir ve nasıl bir etki yarattıklarını görebilirsiniz.


Şimdi gelelim ISO değerine. ISO değeri, siz özel bir şekilde filmlerinizi yıkamıyorsanız her zaman filmin üstündekiyle aynı değerde olmalıdır. Filmde hangi sayı varsa, değerini aynısı yapmalısınız çekmeye başlamadan önce. Standart ve genelde her ışığa hitap eden ISO değeri 200’dür. Bunun üstünde bir değerde film aldığınızda daha karanlık yerlerde ve zamanlarda fotoğraf çekebilirsiniz. Aydınlık bir alanda çekim yaptığınızda büyük ihtimalle o poz yanacaktır. Ve eğer 200’den düşük bir ayarda çekiyorsanız, mutlaka aydınlık bir yerde çekim yapmalısınız, aksi hâlde tüm fotoğraflar karanlık çıkacaktır.

Filmlerinizi buzdolabında gönül rahatlığıyla son kullanma tarihine göre saklayabilirsiniz. Makinenin içindeyse kullanım süresi 3 ayı geçmemelidir.


4- Hangi Pilden Almalıyım?

Kameranızı açtığınız zaman, normalde alışkın olduğunuz pil girişi yerine küçük bir boş alan görüyorsanız, yine bir fotoğrafçıya danışarak yuvarlak pillerden almalısınız. Her yuvarlak pilin boyu farklı olduğu için dediğim gibi, aldığınız yere ya da fotoğrafçıya danışmanız iyi olacaktır. Bir filmi 36 poza tamamlayıp yıkatmaya verdikten sonraysa pilinizi çıkartmalısınız, aksi takdirde pil içeride beklemekten akabilir.


Artık en temel olan şeyleri biliyorsunuz, iyi çekimler!




Yazar: Tutku Aksoy