Yönetmenliğini Levan Akın’ın üstlendiği, İsveç-Gürcistan ortak yapımı ‘And Then We Danced’ ilk gösterimini 2019’da 72. Cannes Film Festivali’nde gerçekleştirdi. 92. Akademi Ödülleri'nin En İyi Uluslararası Film Akademi Ödülü kategorisinde yarışmak üzere İsveç'in aday adayı olarak gösterildi.

Geleneksel Gürcü danslarına hayatını adayan Merab’ın toplum ve ailesi tarafından önceden çizilmiş hayat yolunda dünyasını alt üst edecek bir duygu ile karşılaşmasını, kendini bulma sürecini, varoluş hikayesini konu alan dramatik film Merab’ın iç dünyası başta olmak üzere karakterleri ve olayları başarılı bir görüntü yönetmenliği ile yansıtmaktadır.

Gürcü danslarında erkeklerin sert, kadınların masum görünmesi gerektiğini savunanların karşısında Merab, dans ederken ruhunu özgür bırakması dolayısıyla ‘çok yumuşak’ bulunuyor. Çocuk yaşta eşleştirildiği partneri Marry ile sıkıştırılmış bir çerçevede yer alan Merab, dansa tutkusu ve nahifliği ile bu çerçeveden istemsizce taşıyor. Kalbini alıkoyacak duyguyla tanışması, yaşadığı toplumla uyumsuzluğunda bir suçlu aramaması gibi noktalar çok duru ve etkili bir şekilde işleniyor. Filmde lafı dolandırmadan direkt olarak hikayenin sunulması ve bunu yalın bir anlatımla yapılması etkileyici hususlardan biri.

Filmin yönetmeni Levan Akın Gürcistan’da 2013’de saldırılar yaşanan Onur Yürüyüşü’nden etkilenerek bu filmi yapmaya yöneldiğini belirtmiştir; film hazırlık sürecinde Gürcistanlı eşcinsel gençlerle söyleşiler yapılmıştır.

.
Filmin ele aldığı konularda ne kadar doğru noktalara temas ettiğini, galasına aşırı muhafazakar ve sağcı kesimler tarafından yapılan saldırı, vizyona girmesini engelleme çabalarından anlayabiliriz. Bütün bu olumsuzluklara rağmen nihayet kendi ülkesinde vizyona girmeyi başardı. Bu kez Gürcistan, filmin ‘En İyi Oscar Adayı’ olarak gösterilmesi konusunda sert bir tutum sergiledi ve “ülkelerini kötü gösteren bu durum”a izin vermedi. Bu zihniyete rağmen, filmin finansmanında büyük pay sahibi olan yapımcı İsveç’ten olduğu için film İsveç’in Oscar Adayı oldu.
.
Oyunculuklarla göz dolduran film, İsveç Altın Böcek Film Ödülleri’nde En İyi Film, En İyi Senaryo, En İyi Erkek Başrol Oyuncusu, En İyi Sinematografi ödüllerini almaya hak kazandı.