Sosyal medyada birçok kez penis fotoğraflarına maruz kalmışsınızdır. Bunun için kadın ya da erkek olmanıza gerek yok. Lakin sosyal medyada ve özellikle ülkemizdeki heteroseksüellik ve Butler'ın "performatiflik kuramı" dahilinde toplumsal cinsiyetin sürekli yaratılması noktasında kadınların anlık penis fotoğraflarına daha fazla maruz kaldığı söylenebilmektedir. Butler'ın kabaca performatiflik kavramından bahsettikten sonra neden erkeklerin bunu yaptığını sorgulama yolunda yazıya devam etmenin uygun olacağı düşüncesindeyim.


Butler "performatiflik" derken kabaca; aslında insanların cinsiyetlerinin daha ilk doğduğu ve kendisine bir isim verildiği andan itibaren bir kalıba tabi olduğunu ve bunun vasıtasıyla da toplumdaki toplumsal cinsiyet olgusunu sürekli yeniden üreterek yerini sağlamlaştırması noktasında bir işlevi olduğunu söyler. 


Peki erkekler bunu neden yapmaktadır? 


Sanıyorum ki erkekler kendilerinde var olan tahrik olma mekanizması dahilinde, gördüğü an etkilenme durumu yüzünden kadınlarda da aynı şekilde bir durumun söz konusu olduğunu düşünerek en başta böyle bir girişimde bulunuyorlar. Örneğin erkekler herhangi bir seksi(!) kadın vücudu gördüklerinde ya da cinselliği çağrıştıran herhangi bir nesne gördükleri zaman daha çabuk uyarılmasına neden olabilirken kadınlarda durum böyle değildir. Elbette bahsettiğim duruma uymayan birçok erkek de vardır fakat burada yüzeysel bir gözlem ve gerçeklikten yola çıkarak yorum yapmayı tercih ediyorum. 

Kadınlarda ise herhangi bir penis fotoğrafı gördükleri zaman ondan etkilenme durumları nadirdir. Öncelikle kadının penisi beğenmesi, onu arzulaması ve bunlar sonucu da onu "hayal etmesi" önemlidir. Yani kadınlara atılan herhangi bir penis fotoğrafı erkeklerdeki gibi sanılanın aksine direkt bir uyarılma durumunu meydana getirmemektedir. Kadınların herhangi bir penisi beğenmesi, arzulaması konusu da çok geniş bir sosyoloji alanının konusudur. Medyada bile başlı başına, tıpkı yukarıda Butler'ın performatiflik kuramından kabaca bahsettiğim gibi, sürekli bir yenilenme, onun değiştirilmesi ve tekrar tekrar üretilmesi söz konusudur. 


Marx da ideoloji kuramını açıklarken insanların özellikle üretim ilişkileri ve algı kuramı arasında bir bağıntı kurar. Der ki; üretim araçlarına sahip olan kişiler aslında hükümran fikirlere de sahiptir ve bu sayede kendi amaçlarına yönelik, kendi karlarını arttırmaya yönelik hükümran düşünceleri yönlendirerek kendilerine yönelik olumlu edimler gerçekleştirmeye yönelirler. Yani bahsetmek istediğim şu ki; medya da aslında özellikle pornografi sektörünün büyümesiyle ve yaygınlaşmasıyla birlikte "ideal penis" masalı altında kadınların arzulaması istenen ve beklenen yeni bir penis üretiyorlar. Neye ve kime göre ideal penis? 


Bu noktada kişilerin daha da bilinçlenip farkındalık sahibi olmaları için cinsellik ve medya hakkında daha fazla okuma yapması ve kendisini bu alanlarda geliştirmesi gerekmektedir ki bu tarz yönlendirmelere kendini kaptırmasın. Ve elinden geldiğince (bu sistemde çok zor biliyorum ama) kendi tercihlerine göre ideal penisini arzulasın.  


Nitekim bu durum sadece kadınların ideal penisi arzulaması konusunda değil erkeklerin de aslında ideal penise ulaşma isteği ve kendisini yetersiz, eksik, performans açısından düşük hissetmesine neden olan birçok stresi de beraberinde getirmektedir. 

Medya öyle bir yönlendirme mekanizması haline gelmiş ki bazen istediğiniz kadar farkındalık kazanın, o ideal penise ya da ideal vücuda sahip olmadığınız için ister istemez kendinizi öz güvensiz, eksik ya da yarım hissedebiliyorsunuz. Ancak bu konularda ne kadar farkındalık kazanırsanız kendi seçimlerinizi yapma ihtimaliniz o kadar artar. 

İdeal penislerinizi kendinizin yaratması dileğiyle...