Apollon Smintheion için merhaba! Burayı ilk kez duymuş bile olabilirsiniz. Apollon, Çanakkale’nin Gülpınar Beldesi’nde bulunan bir kutsal alan. Küçükkuyu’da tabelayı takip edip önce Assos’a varıyoruz. Küçükkuyu-Assos arasındaki yol o kadar güzel ki, ne kadar yavaş gidersek o kadar iyi. Sol tarafımız deniz, sağ tarafımız orman. Modumuzu yükseltecek de bir müzik açıyoruz. Assos’u geçip Gülpınar’a doğru devam ediyoruz. Bu yol da bizi şaşırtabilir. Yolun bazı yerleri yemyeşilken kendimizi bi anda bozkırda buluyor gibiyiz. Neyse ki kısa sürüyor, tekrar yeşile kavuşuyoruz. Yolun bazı yerleri virajlı. Bu da ayrı bir keyif veriyor meraklısına. Sonunda Gülpınar’dayız. Dar sokaklardan geçip kutsal alana ulaşıyoruz. 10 TL giriş ücreti mevcut. Biletimizi alıp devam ediyoruz. Küçük müze odalardan geçip yukarıya fotoğrafını eklediğim sütunlarla karşılaşıyoruz. Merdivenlerin kötü restorasyonu canımızı sıkıyor ama gezmeye devam ediyoruz...

Gelelim buranın tarihine. Apollon Smintheius çiftçileri farelerden koruyan bir tanrı olarak biliniyor. Fare simgeleri sıkça karşımıza çıkıyor. Hatta merdivenlere fare heykelleri konmuş sonradan. MÖ 150 yılında yapılan bu tapınak Athena Tapınağı’ndan sonra en önemli ikinci tapınak kabul ediliyor.

Homeros’un İlyasa Destanı’nı anlatan kabartmalara rastlanmış bu tapınakta. Yan yana getirildiklerinde destandaki olaylar sıralanabiliyor.

Tapınak alanı oldukça büyük bir arazi. Biz gittiğimizde tamamı ziyarete açık değildi. Yolunuz düşerse mutlaka ziyaret etmelisiniz!