Gördüklerimiz ve Görmek İstediklerimiz veya "Arayış" Film İncelemesi



Yönetmenliğini, senaristliğini, yapımcılığını Oscar ödüllü "The Artist" filminin yönetmeni Michel Hazanavicius'un yaptığı 2014 yapımı "Arayış" filmi, 1999 yılında Rus askerlerinin Çeçen halkına zulmünü konu alıyor. Buradaki başkarakterimiz "Hadji", annesini ve babasını Rusların katlettiğine tanık oluyor. Henüz küçük bir bebek olan kardeşini başka bir aileye veriyor, hâlâ hayatta olan kardeşini ve kayıp olan ablasını bir nevi arıyor.


Film bir döngü şeklinde ilerliyor, yani filmin en başında gördüğümüz sahneler filmin sonunda göreceğimiz sahneye ait.


Filmi oyunculuk açısından değerlendirecek olursak; "Hadji" karakterini oynayan Abdul Khalim Mamutsiev, çok iyi bir oyunculuk sergilemiş.


Askerin kamerasından olaylara şahit olduğumuz filmin ilk sahneleri; bu yöntemle bizi filme daha bir entegre etmeyi başaran sahnelerden en önemlileri.

Filmi aslında 3 karakterin bakış açısıyla izliyoruz. İlki, ailesini kaybeden küçün bir çocuk olan "Hadji"nin gözünden; ikincisi oradaki olayları -sözde- raporlaması için orada bulunan BM çalışanı "Carole" ve en sonda aslında pek de bu savaşa dahil olmak istemediği görülen ancak daha sonra oradakilerin ağır psikolojik baskılarına maruz kalıp onlardan biri olan bir Rus askeri olan "Kolia" karakterinin gözünden görüyoruz.


Bana göre filmin en dikkat çekici sahnesi ise "Carole"ün arkadaşlarıyla bir yerde otururken "Ben aileme buradaki vahşetten, olaylardan bahsediyorum; onlar bana 2000 yılına nasıl gireceklerini anlatıyorlar." diyerek arkadaşlarına veryansın etmesi ve oradaki arkadaşlarının da birden 2000 yılına nasıl gireceklerini, yılbaşı planlarını anlatmaya, tartışmaya başlamaları çok dikkat çekiciydi. Film, bu sahneyle de insanların başkalarının sorunlarına ne derece ilgi gösterdiklerini ve ayrıca BM'nin bu konuya ne kadar samimi baktığını gösteriyordu. Tabii bizim "Nicole" de dayanamayıp yılbaşı muhabbetine katılmak zorunda kalıyor. Çünkü ne kadar doğruyu savunursa savunsun, orada tek başına olduğunu çaresizce kabul ediyor.


Sözün özü, eğer 1999 yılında Rus askerlerinin Çeçenler üzerinde nasıl bir baskı ve zulüm yaptığını hem Çeçenlerin hem bir Rus askerinin hem de olayları -sözde- yatıştırmak için orada bulunan BM'nin gözünden görmek isterseniz, The Search(Arayış) filmi tam da size göre!