Bitmeyen kargaşaların içerisinde, ruhumuzu bazen bir kedi gibi seviyor ama çoğunlukla da onu görmezlikten geliyoruz. Onu kedi misali okşarken yaşadığımızı hissediyor, değerli olduğumuzu idrak ediyoruz. Hafif çetrefilli olan şu ki onu görmezlikten geldiğimizde de yaşadığımızı hissediyoruz. Ama ne yazık ki değerli olduğumuzu hissedemiyoruz. Bizi değerli yapan ruhumuzdur.


Benliğimiz, ruhumuzun bir yansımasıdır. İnsanın görevi benliğini zenginleştirmektir. Benlik çift taraflı bir silaha benzer. Bir taraftan usanmadan zenginleşmeye, gelişmeye, güçlü bir etki merkezi haline gelmeye çalışmalı; diğer taraftan da edindiği her şeyi çevresindeki hayatla uyumlu kılmalıdır. İçe doğru geliştiği gibi dışa doğru da gelişip kendini çevreleyen varlıkla birleşmelidir. Tamamen kayıtsız dururken özerk bir benlik olmalıdır. Benliğin birbiriyle çelişkili görünen iki yönde de gelişmesi gerekir. Zenginleşme ve vazgeçme. Bu çifte hareket olmadan, insanlığın refahı ve gelişmesi için çalışırken amaçladığı tatminkâr mevkilere ulaşamaz.  Aslında insan ruhuna tek formda bakılmamalı. Ne onu kedi gibi sevmeli ne de görmezlikten gelmeli. Dengesini bulmaya çalışmalı, arayışlar içerisinde olmalıdır. Dünya bir salıncak gibidir. Dururken bile sallanıyoruz. Ruhumuz sallanıyor. Atinalı Demodes’in dediği gibi; doğrudan asla ayrılmıyorum. Ruhum bir yerde durabilseydi, kendimi sınamakla kalmaz, bir karara varırdım. Ruhum devamlı bir arayış içerisinde…


Yazdıklarımda anlam karmaşası olabilir, bir bütünlüğü olmayabilir. Mazur görün ama şunu anlamanızı bekliyorum. Bence gelişmek istiyorsak arayışlarımızdan vazgeçmemeliyiz. Bireyselden evrensel tikele doğru bir gelişme; durağan bir ruh ve benlik ile olmaz. Yaşantımız, ülkemiz, dünyamız koca bir kargaşadan ibaret. Hep böyleydi, bundan sonra da böyle olacak. Bu kargaşaya alışabilmeli ve bunun içerisinde ruhumuzun sınırlarını zorlamalıyız. Hoş, dünyanın tüm yollarını katetsek de ruhun sınırlarını asla bulamayız. Ruhun özü işte bu kadar geniştir. O yüzden gidecek çok yolumuz var. Arayalım. Doğruyu, güzeli, iyiyi, vicdanı, özgürlüğü, adaleti arayalım. Özlem çektiğimiz ne varsa, bize gelmesini beklemeden onu bulmaya gidelim. Yolumuz hep açık olsun!