Riot Games tam bir bomba patlattı! On üzerinden on! Müthiş animasyonlar, müthiş senaryo ve ilgi çekici bir evren. Bu cümleleri son zamanlarda Arcane ile ilgili herhangi bir yazı okuduğunuzda çokça gördüğünüzden eminim. Ben biraz olaya farklı açılardan bakacağım ve karakterler hakkında kendi analizlerimi sunacağım. Öncellikle ben yaklaşık sekiz yıldır Riot Games’in yarattığı League of Legends evreni yani Runeterra’nın bir takipçisiyim. Arcane uzun yıllardır beklenen bir projeydi ve Riot’un bunun altından en iyi şekilde kalkacağını herkes biliyordu. Dünyanın en popüler oyununun yapımcısının yaptığı dizi yüksek ihtimalle dünyanın en popüler dizisi olacaktı. Şimdiden ikinci sezonu merakla beklenen dizinin karakterlerinin üzerinden şöyle bir tekrardan geçelim.


Violet - Powder - Vander

Dizinin hemen başında ailelerinin ölümüne şahit olan iki küçük kız kardeş ve o andan itibaren onları kanatları altına alıp büyütme fikrini kafasına koyan manevi bir baba figürü. Vander oldukça gizemli bir adam, öncelikle kendisi alt dünyada oldukça saygı duyulan bir tip ve oradaki halkın daha güzel şartlarda yaşamasına yardım etmek istiyor. Klasik zengin-fakir ayrımının yapıldığı evrende iki taraf arasındaki çekişme tüm dizinin ana temasında görülüyor.

Alt şehir yani Zaun, adı üstünde gelişmiş ve türlü teknolojilerle kutsanmış Piltover şehrinin altında bulunan suçluların bulunduğu iğrenç bir yer olarak tasvir edilmiş. Bu ortamda büyümek zorunda kalan Violet ve Powder ikilisi için işler hiç de kolay değil. Piltover’ın zengin evlerini soyarak hayatlarını devam ettirmeye çalışan kız kardeşler dizinin ilk bölümünde yutamayacakları kadar büyük bir lokma çiğnerler. Canlarını zor kurtardıktan sonra üzerine Vander’dan tonla azar işiteceklerdir. Powder hem yaşının küçük olması nedeniyle hem de ablasının sözünü dinlemediği için çoğu zaman başarısızlığın sebebi olarak görülür. Violet ve Powder birbirlerinden hiç ayrılmazlar ta ki o geceye kadar. Powder evde kalması gereken bir zamanda arkadaşlarına yardım etmeye çalışmıştır. Ve yardım etmeye çalışırken bütün binayı havaya uçurarak çok sevdiği iki arkadaşının ölümüne sebep olmuştur. Vander’ı da kaybetmenin verdiği üzüntüyle Vi, Powder’a çok ağır çıkışır. Gecenin sonunda Powder’ı ağlarken bulan Silco onu yanına alır ve bütün bunların sorumlularından intikam alacaklarını söyler. Olaylara uzaktan şahit olan Vi ise kardeşine ulaşamaz ve tutuklanır.


Silco

Dizinin ana kötüsü sayılabilir, yeraltı dünyasının kanunsuz işler lideri. Benim gözümde çok çok iyi yazılmış bir "villain". Bencil, inandığı şeyler uğrunda çevresindeki herkesi ve her şeyi yok etmeye hazır ve ilk günkü hedefinden hiçbir zaman sapmayışı. Ayrıca da bir sebepten dolayı eskiden Vander'la da kardeş gibiymişler, evet biraz garip. Powder’ın değişiminde ablasının yokluğu ne kadar etkiliyse Silco’nun varlığı da bir o kadar etkili. Powder’ı Jinx yapan onu geçmişinden intikam almaya sürükleyen manipülatif bir adam Silco. Jinx için ikinci bir baba figürü denilebilir. Sonunun yine kızı olarak gördüğü Jinx’in ellerinden olması da oldukça ironik.


Jayce - Viktor

Geldik dizinin dahi çocuklarına. İkisinin de geçmişi hakkında çok bilgi verilmiyor. Jayce’in annesinin hayatının bir büyücü tarafından kurtarıldığını biliyoruz o kadar. Viktor içinse alt şehirde doğduğunu ve çevre şartlarından dolayı hasta ve yalnız bir çocukluk geçirdiğini biliyoruz. Çocukluğundan beri annesini kurtaran güce ulaşmaya çalışan Jayce çalışmalarının sonuna gelmiştir. Ancak hâlâ bilim kurulundan gerekli izinleri alamamış ve çalışmaları rafa kaldırılmıştır. Bu konuda Viktor’un yardımını alan Jayce bilim kurulundan gizli bir şekilde projesini hayata geçirdi ve büyüyü çalıştırdı. Hextech adını verdikleri bu sistem her türlü makineye güç sağlayabilecek insanların hayatlarını kolaylaştırmak için planlanmış masum amaçları olan bir projeydi. Ancak iyi amaçlarla yapılan icatlarının bir zaman sonra silah endüstrisinde kullanılması iki mucidin de prensiplerine ters düşüyordu. Jayce icatları başarı yakaladıkça yükseliyor Viktor ise bir o kadar geride kalıyor. Hextech projelerini nasıl daha güvenli nasıl daha insanlara faydalı olacak şekilde geliştirmekle uğraşan Viktor’un sağlığı giderek bozulur. Jayce ise gücün şehvetine kapılmış ve Piltover şehrinin simgesi haline gelmiştir. Konsey üyeliğine seçildikten sonra bir nevi şehrin anahtarı ona verilmiştir. Artık icadının yanında şehrin sorunlarıyla da uğraşmak zorunda olan Jayce bu baskının içinde kaybolur ve diğer konsey üyeleri tarafından manipüle edilir. Tam işleri eline aldığı zaman dizinin ilk sezonunun sona ermesi ileride Piltover’ı nasıl bir gelecek beklediğini bir merak konusu haline getiriyor.


Heimerdinger - Ekko

Eski kafalı bir dahi ve sokaklarda büyümüş bir mekanik çırağı. Ekko’nun çocukluğunda Powder ve Violet'le olan ilişkisi bence güzel bir yan meseleydi. Özellikle her şeyin karıştığı dönemde yollarının tekrardan kesişmesi güzel bir detay olmuş. Ekko, Vander’ın yokluğunda hayatını alt şehrin insanlarına adamıştır. Heimerdinger ise ilk başlarda bilim kurulunun en önemli üyesidir. Jayce’in icadına ilk başta ön yargılıdır ancak bu iki genç mucidin işin altından kalkabileceğini anlayınca onlara izin verir. Jayce gücü ele geçirdikçe etrafına olan bakış açısı çok değişir. Kendisine bu yolda yardımcı olan kişilere yanlışlar yapmaya başlar. Bunlardan birisi de Heimerdinger olur. Onun bilim kurulu başkanlığından emekli olması gerektiğini artık bir eski kafalının bu kurulda yeri olmadığını söyler. Emekliliğinden sonra Heimerdinger alt şehirde gezintilere çıkar ve oranın halkının yaşadıklarına şahit olur. Bu gezintiler sırasında Ekko ile tanışan Heimer onun alt şehrin insanları için yarattığı yaşam alanını görür ve şaşkınlığını gizleyemez. Bu ikilinin bir araya gelmesi açıkçası benim içim ısıttı. Birlikte daha adil bir gelecek inşa etme planları olduğu kesin.


Caitlyn

Geldik dizideki Viktor’dan sonra gelen ikinci favori karakterime. Soylu Kiramman ailesinin biraz şımarık biraz da başına buyruk kızı. Dizinin başlarında Jayce ile oldukça yakın arkadaş olduklarını görüyoruz. Sonrasında ailesine ve görevine başkaldırdıkça Vi ile tanışmasının hikayesini görüyoruz. Dizideki en sevdiğim ikili ilişkili olabilir Vi ve Caitlyn ilişkisi. Caitlyn’in Vi’ya yardım etmek için için konfor alanından dışına çıkmayı göze alması ve birbirlerini korudukları sahneler hoş. Kapkek muhabbetinin ilerleyen sezonlarda nereye gideceğini gerçekten merak ediyorum. Umarım bu ikili kendilerine ikinci sezonda da güzel anlar bulur.


Genel Değerlendirme

Dizi çok başarılı, animasyonlar, sahne geçişleri, seçilen temalar, müzikler, oyun dışında yaratılan orijinal karakterler, çoğu çok yerinde olmuş benim gözümde. Dizi için tek eleştirim koskoca Runeterra evreninde ana karakter olarak Jinx’i seçmeleri olabilir. Ancak sanırım yeterince ilginç bir arka plan çizmeyi başarmışlar. Piltover vs. Zaun teması da benim ilk tercihim olmazdı özellikle Noxus ve Demacia gibi bölgelerden daha fazla bilgi almayı isterdim. Bütün diziye bir değişim teması hakim. Jinx'in Jinx olana kadar geçirdiği değişim, Vi'ın bu süre zarfında başına gelenler, Caitlyn'in ailesinin gölgesinden kurtulup kendi kaderini kendi eline alma çabası, Jayce'in başta insanlık için çalışmalarına devam etmesi ancak güç hırsına yenik düşmesi, Heimerdinger'in çevredeki sorunlara ilk başlarda kayıtsız gözlerle bakması ve işin sonunda acımasız gerçeklerle karşılaşması. Değişimle işi olmayan iki karakter Silco ve Viktor diyebilirim. Daha doğrusu Silco'yu neyin kötü yaptığını yani Vander'la aralarının neden bozulduğunu bilmiyoruz. Viktor içinse o masum, koltuk değnekli dahi çocuk hâlâ o günlerden beri inandığı şeyi başarmak için çalışıyor. Ayrıca Türkçe seslendirmesi de oldukça başarılı, her iki dilde izledim ki bazı yerlerde orijinalinden daha iyi bile diyebilirim. İkinci sezonun beklentileri çok büyük, yüksek ihtimalle yine çok başarılı bir sezon yapacaklardır, ancak 2023 yılına kaldığı söyleniyor.