Bilimkurgu edebiyatının en önde gelen yazarlarından Isaac Asimov’un dört kitaplık "Robot Serisi", seksenli yıllarda farklı yayınevlerinden parça parça yayınlanmıştı.


Robotlarla ilgili kurgular söz konusu olduğunda akıllara gelen ilk yazar olan Asimov’un “Ben, Robot” romanını, Robot serisiyle aynı evreni paylaşan Vakıf serisini ve daha pek çok roman-öyküsünü çatısı altında bulunduran İthaki Yayınları, Asimov okurlarına yeni müjdeyi verdi.


Bu ayın başında serinin ilk kitabı “Çelik Mağaralar” raflara dizildi. Aynı zamanda İthaki, devam kitaplarının yayın takvimi de duyurdu. Bu duyuruya göre kitapların yayın tarihleri, sırasıyla şöyle:


Çelik Mağaralar - 3 Kasım 2021

Çıplak Güneş - Aralık 2021

Şafağın Robotları - Ocak 2022

Robotlar ve İmparatorluk - Şubat 2022


Çelik Mağaralar'ın çevirmeni Cihan Karamancı iken diğer kitapların çevirmenlerine dair henüz bir bilgi yok.


"İlk olarak 1953 yılında, Galaxy Magazine’de tefrika edilen Çelik Mağaralar’ı yazarken Isaac Asimov’un aklında bilimkurgunun tek başına sınırlı bir tür olmadığı, edebiyatın her türüne uygulanabileceği fikri vardı. Dönemin popüler türlerinden olan dedektif öyküleri ile bilimkurguyu başarıyla birleştirerek türe farklı kapıları açtı. Vakıf serisinden birkaç yıl sonra yayımlanan ve Galaktik İmparatorluk’un yükselişi, çöküşü ve onu izleyen iki Vakıf’ın kurulmasıyla sonuçlanan uzak geleceğin binlerce yıl öncesini anlatan, Asimov’un kompleks evreninin diğer parçası Robot Serisi böylece şekillenmeye başladı." (Çelik Mağaralar tanıtım bülteninden.)


Hazırlayan: Onurhan Yorulmaz