Attila İlhan, Orhan Veli'den sonra beni en çok sarsan şair oldu. Halihazırda Veli'nin düzyazılarını da okuyup onun hakkındaki toz pembe şair düşüncelerim paramparça olmuş ve karakterin küresi önüme açılmışken değişik düşünceler içindeyim doğrusu. Veli'nin düşünceleri ve karakteri bir başka yazının konusu. Lakin Attila İlhan'da gözüme ilk çarpan dilin işleyişi oldu. Şair şiirinde sürekli bir hikaye anlatmakta. Şüphesiz bu kendisi ve kitabın sonundaki 'meraklısı için notlar' kısmında da şiirlerin nerelerde hangi şartlar altında yazıldığından bahsediyor.

Bunun yanında bir diğer dikkatimi çeken unsur ise cümlelerin daha çok kurallı olması. Mısra sonlarının genelde; oluyordu, bitiyordu, gelmişti, kaçmıştı, ıslanmıştı, yağacaktı, kaçacaktı, bilmiyordunuz vb. gibi çekimli fiil cümleleri ile kurulmasıydı. Şüphesiz bu, Attila İlhan'ın şiirini belirleyen özelliklerden biridir.

Orhan Veli ile İlhan'ın şiirini karşılaştırdığımda ise karşıma şöyle bir sonuç çıkıyor:


1- Veli'de şiir ironik ve liriktir. Komiklik çoktur onda, aşk da. Lakin Attila İlhan'da komedik, ironik unsurlar ya yoktur ya da derindedir. Aşk onda çok daha şiddetli, uğrunda savaşılacak, vuracak vuruşulacak bir değerdir.


2- Veli pek suya sabuna ilişmez, zülfüyare dokunmaz bir şairdir. İlhan ise aktif olarak siyaset yapar, işin içindedir, vuruşur, hapse düşer, çıkar Nazım'ı kurtarma girişiminde bulunur.


3- Orhan daha bir iktidar kanatları altında iken Attila daha çok muhalif kalmıştır. Şairlerin ikisinin de Allah ile bir problemi var gibidir ama Orhan besbelli inançsızdır. Attila'yı o kadar çözemedim.


4- Şiir anlayışları döneme göre birbirine yakındır. Söyleyiş eski değil yenidir. Garip Şiiri'nin Türkiye'deki saltanatını kıranlardan biri de Attila İlhan'dır.


Orhan Veli büyük adam, küçük adam ayrımı yapmasa da ben bu şairler için büyük şair yakıştırması yapacağım. Her ne kadar kendileri ile ayrı düştüğüm düşünceler olsa da insanı insan yapan bu farklılıkları ve en nihayetinde duruşudur. Bu iki büyük şairi anlatmaya daha ne sayfalar ne yazılar lazım lakin bugünlük bu kadar yeter.