Gücünü sosyalizmi ve eğitimde yeniliği savunan yazılara harcayan Russell, Aylaklığa Övgüde faşizm, eğitim, felsefe gibi toplumsal sorunları irdeliyor.
Alıntılar;
▪️Eğitimde özgürlük derecesini yüksek düzeyde tutmadan yana olan kanıtlar insanın doğal iyiliğinden değil, yetkenin, gerek bu yetkeden ıstırap çekenler, gerek yetkeyi uygulayanlar üzerindeki etkilerden çıkarılmıştır. Kendilerine yetke uygulanan kişiler ya boynu bükük, ya da isyankar olurlar; her iki tutumun da kaybettirdiği şeyler vardır.
▪️Tümel entelektüel bozulmadan uzak olan ve modern dünyada yeni bir geleceği temsil eden bu güçler, hareketsizlik olanağını ortadan kaldıracak ve geçmişte birçok imparatorlukları mahva sürüklemiş bulunan çürümeyi önleyecektir. Bilimin doğurduğu büyük değişimler karşısında, tarihten kanıtlar getirip, bunları şimdiki zamana ve geleceğe uygulamak tehlikelidir. Bu bakımdan ben gereksiz bir karamsarlık için hiçbir neden görmüyorum. Bununla birlikte standartlaştırma, buna alışık olmayanların ince zevklerine aykırı düşebilir.
▪️Yararsız bilginin en önemli üstünlüğü belki de, derin düşünme alışkanlığı yaratmaya yardımcı oluşundadır. Dünyada herhangi bir eyleme girmeden önce düşünmek ihtiyacını duyan insan çok azdır, hem de sadece, eyleme girmeden önce gerektiği kadar düşünmeyi gerektiren durumlarda değil, aynı zamanda, düşünüldüğü takdirde belki de düşüncenin bize o eyleme hiç girmemeyi salık vereceği bazı durumlarda da bu böyledir.
▪️Akdeniz’in güneşinden nasibi olmayan ülkelerde aylaklık daha zordur ve insanlara aylaklık aşılamak için yoğun bir propagandaya ihtiyaç vardır.