Düşle gerçek birbirine yakındır
Bilmez misin
Düşler
Güçlü düşler
Gerçek olur er geç

Balina ila Mandalina, Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın kaleminden çocuk okuyucusuna ulaşan, yürekleri ısıtan, sevgiyle donatan, içtenlikli bir dostluğun şiirlerle anlatımıdır.
...
Sıcacık ülkelerde
Bir ağaç yetişir
Sevinci yaşamasından güzel
Kokusu, rengi sevincinden güzel
İşte onun çocuğu...
Mandalina.
Düşüverdi Kuzey'in soğuk denizine. Aldı maviliği üzerine, yok oldu altın sarılığı. Şimdi ne anne ağaç var ne de dal abla. Kalakaldı küçük sapıyla ortada.

Mandalina; bir başına çevreyi anlamaya, anlamlandırmaya çalışırken Gökbalina ile karşılaştı. Başta yabancısı olduğu bu kocaman şeye karşı tedirgin ve meraklıydı. Tanışma, söyleşme kısmında birbirlerine sordukları sorular birbiri hakkında merak ettikleri içten ve sınırsız yanıyla yetişkinlerin çok ötesindeydi. Mandalina mis kokusundan söz ediyordu, Balina koku duyusunun olmayışından.

Okuyucunun hem bilişsel hem duyuşsal hem de devinişsel gelişimine katkı sağlayan; yalnız çocuk okura değil, her yaş düzeyine dokunabilecek bir kitapla tanışıyoruz.

Sohbetleri devam etti, Mandalina üşümeye başladı.
Biri kıyamadı dostunun üşümesine, diğeri utandı herkes üşürken ısınmaya. Reddetti. Sonra giriverdi Gökbalina'nın ağzına. Başta boş odalara hatta bir mağaraya benzettiği ağzı şimdi anne ağaç gibiydi.
"Beni yemiyor, ısıtıyor beni ne güzel ağzı."

Mandalina, Gökbalina'nın ağzında sıcacık uyurken okuyucuları, yansımalar bölümünde şiirler dinlendiriyor. Gemiler sevgi taşıyor bu şiirlerde. Deniz çok sevdiğinden alıyor toprağı içine. Ağacın biri balığın birini seviyor. Sevgi ısıtıyor. Bütün hayalleri sevgi besliyor.

Gökbalina karar verdi, götürecekti dostunu ait olduğu yere.
"Senin mutluluğunu senden çok istiyorum." dedi ve çıktılar yola. Gülümseyerek kuşları geçtiler; köpükleri, dalgaları aştılar. Ulaştılar Mandalina'nın evine.
Son kez kokladı Balina, kokusunu duyamıyordu ancak sevgisini derininde hissediyordu.
Tam yarısı sevinçti yüreğinin.
Tam yarısı acı.

Dönmeliydi artık, gelmişti ayrılık zamanı. Peki pusuda bekleyen balıkçılar? İzin verirler miydi Gökbalina'nın yaşam alanına ulaşmasına?

Vurdular Gökbalina'yı işte
Kanı taştı Akdeniz'in kıyılarına
Şimdi bütün maviliği sessiz
Kıpkırmızı, korkunç

Vurdular Gökbalina'yı
Yıldızlarca yerinden

Geriye kalan uzun bir opera
Adı: Anlaşılmayan Olay
Adı: Şaşkın Balina

İşte son aryası
Duyuyor musunuz?