Illüstrasyonu mudur bu kitabı bu kadar çekici yapan yoksa metinleri midir bilmem. Ancak kızımla birlikte ortaklaşa sevdiğimiz bir kitap oldu "Bekçi Amos'un Hastalandığı Gün".
Sitelerinde belirttiklerine göre Philip ve Erin çifti kitabı yaratırken şöyle ilerliyorlarmış.
Erin fili ahşap baskı diğer adıyla ksilografi tekniği ile yaratıyormuş ve Philip de ona uygun metni hazırlıyormuş. (Ksilografi tekniği ise ahşap levha kullanılarak, yüksek kazı tekniğiyle hazırlanan tahta kalıplarla gerçekleştirilmiş özgün bir baskı tekniğidir.)
Aslında bir çocuk kitabını yaratma sürecini hep merak etmişimdir. Çünkü bir metni yazarsın ancak resimlemesi yazarın kafasındaki gibi olur mu? Ya da resmin hazır olduğunda üzerine istediğin metni yerleştirebilir misin? gibi gibi sorular aklıma hep takılmıştır.
Philip ve Erin'in aklımdaki soruya ışık tutmuş oldu. Çift böyle bir yol deniyormuş ve sonrasında Erin metinde geçmeyen ince detayları sayfalara ekliyormuş.
Mesela benim takıldığım hatta bizim takıldığımız bir detay, hasta yatağında yatan Amos'un hasta iken çorap giymeyişi oldu. Klasik Türk ailesi genlerimize işlemiş olarak "o çorap giyilecek" şeklinde büyüdüğümüz ve büyüttüğümüz için Amos'un çorap giymeyişi gözümüze çarptı. :)
Kitabın illüstrasyonunu yapan Erin E. Stead hakkında az biraz daha bilgi verecek olursak: Kendi yaptığı resimlerin kendisine hoş görünmediği bir dönemden geçmiş. Bunun sonucunda işi bırakmış ve 3 yıl hiçbir ürün çıkartmamış. Sonrasında kendisine gelen kitap illüstrasyonu teklifini reddedememiş ya da yazar onu ikna etmiş ve işine geri dönmüş. İyi ki de dönmüş. Hem hikayesi hem resimlemesi ile sevilesi bir kitap.

Yazar: Philip C. Stead
Resimleyen: Erin E. Stead
Çeviren: Esin Uslu
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları