Saype adıyla tanınmış olan İsviçreli sanatçı Guillame Legros arazi sanatı, sokak sanatı ve grafiti tekniklerini kullanarak büyük boyutlarda eserler yaratmaktadır. Boya olarak kömür, kireç taşı ve suyu temel alması dolayısıyla %100 biyolojik olarak parçalanabilen bir malzeme ile üretim yapmış oluyor.

Birkaç yıldır Beyond Walls (Duvarların Ötesinde) projesi üzerinde çalışmaktadır. İnsanları birliktelik, dostluk ve yardımlaşma mesajını vermek amacıyla tokalaşan iki el resmini dünyanın farklı noktalarını gezerek insanlara sunmaktadır. Söz konusu projenin 8. ayağı 2020 yılında İstanbul olmuştu. İstanbul’da 3 ayrı eserin üretildiği bu proje; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., Beşiktaş Belediyesi, Boğaziçi Üniversitesi, İsviçre Başkonsolosluğu, Türkiye Fransız Kültür Merkezi ve UPS’nin desteğiyle gerçekleşti.

Benin Sahilleri'nin kumları bu yıl projenin 10. ayağı için sanatçının tuvali oldu. Seçilen iki yer de tarihle işaretlenmiş alanlardır. İlk bölge köle ticaretinin ana merkezlerinden biri Abouta köyü Ouidah’dur. İkinci bölge ise halkın köle olarak satılmaktan kaçmak için sığındığı Ganvie köyüdür. “Duvarların Ötesinde” projesinin bu durağında kölelikten kaçanlar, geri dönemeyecek olanların elinden tutup onları geri çekmeye çalışıyormuş gibi bir izlenim yaratmaktadır.

Sanatçı ve projenin bütün adımları için daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenler için;

https://en.saype-artiste.com/home


Kaynak;

Sputnik Türkiye




Hazırlayan: Özge Altıntop