Yazılarımın gidişatı süreğenliğini kaybediyor gibi görünüyor. Daha öz yazmaya çalıştığımda daha az yazabildiğimi gördüm, bu da benim öz ile olan temasımın pek de sandığım düzeyde olmadığını gösteriyor. Belirli çabalar harcamak, belirli uğraşlar vermek her daim istediğimiz sonucu verecek demek değil anlaşılan. Son zamanlarda zihniyetin hayatımızda ne kadar belirleyici olduğu gerçekliği ile karşılaşmak beni sarstı. Gerçeklik mi, o da nesi? İşte tam bu soruya verilen cevapta gizli zihniyet. İnsanın temel kabullerinin aslında bir zihniyetin ürünü oluşu ve bu kabullerin yahut varsayımların doğruluğu üzerine hiçbir şüphe duymadan üstüne bina edilen bir yaşam, bir zihin, bir anlayış...


Geleneksel zamanların insanı için zaman ve mekan kavramı hayatlarını şekillendirmede çok başat özellikte idi. Onlar için orada ve o zaman yaşamak belirli şeylerden kaçınamamak demekti. Dini algıları, sığındıkları mabetleri ve mabutları, hayatlarına yön veren dünyayı algılayışları ve dünya görüşleri genel olarak önceden hazır buldukları idi. Geleneksel zamanın çocuğu bir zamanın ve bir mekanın çocuğu idi. Modern zamanlara gelindiğinde insanlar için zamanın ve mekanın önemi yine yok sayılmayacak durumda idiyse de geleneksel zamanlarda olduğu gibi değildi ve olmayacaktı da. Modern zamanın çocuğu o anın ve o zamanın çocuğu idi.


Şimdi düşünmenizi istiyorum. Bu yazıyı okuyan birçoğunuz beni tanımıyor ve belki de hiç tanımayacak. Ama bu söylediğim şeyler eğer size dokunuyorsa o zaman sözlerim beni geçerek size ulaşacak demektir. Aksi halde kim olduğunu bilmediği bir insandan duydukları doğru ya da makbul olduğu halde ona duygusal bir yakınlık hissetmeyen insanlarda olduğu gibi bir kenara mı bırakacaksınız?


Zihniyet sizin sandığınızdan çok daha etkili kurduğumuz zihinsel, düşünsel yaşamımız üzerinde. Ya şöyle desem, dış dünyada bir şey yoktur ki siz onu zihniyetiniz dışında kendinize gerçeklik olarak almış olmayın. Aslında bana göre dediğiniz her şey size birinden ya da zihniyetinizden armağan ya da zindan.


Eğer bu satırları dikkatle okuyorsanız durup bir defa kendinize sorun; başkalarının etkisi olmadan yapılandırdığınız, kazandığınız neyiniz var düşünsel ya da fikirsel olarak? İnsanların bana göre dediği şeyi çok hızlı bir şekilde yalanlayabilmesi sizce de dikkat çekici değil mi? Şimdilerde modern zamanların çocuğu oluşumuz bizim matah oluşumuz demek değil aksine matah olmak için dahi belli bir çaba harcamamız gerektiğine işaret eder.


Hafıza-i beşer nisyan ile maluldür. Biliyorum, bu söylediklerimi de unutacaksın ama zihninde ne kadar süre yer ettiği bile önemli. Modern zamanların insanı bana göre değil an-a göre hatta ve hatta o an-a göre düşünür ve yaşar.


Ölüler beni serinliğe yakıştıramaz

çünkü hiç kimse çıkmak istemez bu mevsimden dışarı

çünkü bitkinliklerini günden saklar ekinler ekinler

çocukların en rahat uykuları

(Yorgun, İsmet Özel)


Düşünerek ve yaşayarak bir hayat geçirmeniz dileğiyle...