Bir şehre nasıl bakılır? O şehri neyiyle değerlendiririz?

Bir şehri ziyaret etmek istediğinizde sadece tarihi ve doğa güzelliklerine, müzelerine, lezzetlerine bakmak tanımak için yeterli değildir. Sokaklarını gezmeli, insanların ne kadar güvenle yürüyebildiğini, hayvanların aç kalıp kalmadığına bakılmalı. Bir şehir ne kadar mutlu ediyorsa insanı, o kadar güzeldir.

Büyükşehir olmanın yansıdığı yüksek binalarıyla, Seyhan Barajıyla ve ünlü Merkez Camisi ile ADANA...
Eski ismi Kilikya, "Mert İnsanları" ile tanınırmış. Dünya mutfağına kazandırdığı muhteşem lezzet "Adana Kebabı"nı bilmeyen yoktur zaten. Kozan Kalesi, Yerköprü Kanyonu, Varda Köprüsü gibi birçok tarihi ve doğa güzellikleri de mevcut. Havasının sıcağından mıdır bilinmez, insanları çok sıcakkanlıdır. Şehre misafir olduğunuzu bilmeleri yeterli yardım etmek için. Bu güzelliklerine rağmen sokakları tehlike dolu da olabiliyor bazen.
Kozmopolit bir yapı oluşmuş Adana' da, her dilden ve her renkten insan mevcut. Sokaklarında en elit insanları da görebilirsiniz okuma yazma bilmeyen eğitim alamamış insanları da... Toplum yapısı ve sosyoekonomik durum bozuk ama değişken... Ancak kendini yenilemeye hazır bir memleket. Tüm bunların yanı sıra Adana'dan başka yerde yapamam diyen de var imkan bulduğu anda çekip gitmek isteyen de... Adana; sokaklarında koşup oynayan, büyüyen için vazgeçilmez sıcağına ve "cono" suna dayanamayan için yaşanılmaz bir şehir...