Eğer, bilmediğiniz bir varlık aniden gelseydi ve size, "Tek ve son bir isteğin var. Ne istersen iste gerçekleşecek ama unutma, tek ve son bir istek!" deseydi, ne isterdiniz? Para, şöhret, ev, araba, yat, aile, aşk, dost, mutluluk vesaire şeyler mi? Büyük ihtimal bunlardan biri olurdu ama unutmayın, "aniden" diyorum. Çünkü insanların büyük kısmı, aniden yaşanan garip olaylar karşısında şaşırmak eylemi altında garip seçim ve isteklerde bulunabilirler. Bu konuyu, öyküleyerek daha iyi anlatabileceğimi düşünüyorum. Bir genç, altında yosun kokulu bir denizin olduğu köprünün üstündeki bir bankta yalnız başına oturuyor ve kalan son sigarasını içiyor. Gencin gözlerinin önüne, Alaaddin'in sihirli lambasının içinden çıkan cin gibi bir varlık "aniden" geliyor ve şöyle diyor: "Tek ve son bir isteğin var. Ne istersen iste gerçekleşecek ama unutma, tek ve son bir istek!"

Genç, karşısına gelen varlığı görmenin heyecanı ve korkusu içinde, elindeki son sigarayı denize düşürüyor ve büyük bir pişmanlık ve üzüntü içinde, sadece sigarasını düşünerek, denize bakıyor ve "O benim son sigaramdı, geri gel!" diyor.

Ah, bu kadar eşsiz ve kıymetli bir an, ancak bu şekilde berbat edilebilirdi. O genç, yakın zaman önce ölen annesinin geri gelmesini, yakın zamanda aldattığı sözlüsünü aldatmamış olmayı, asla görmediği babasını görmeyi veya yoksulluk içinde yaşayan dostlarına güzel bir yaşam sunmayı istemek yerine denize düşen son sigarasının geri gelmesini istemiş ve o varlık söylenen bu sözün kendisine verilen bir emir olduğu algılayıp, sigarayı gence ulaştırmıştı! Genç, yaşanan bu garip olayın bir hayalden ibaret olduğunu düşünmüş ve hayatına devam etmişti. Oysa o an, hayatını tamamen değiştirebilecek bir güce sahipti ama kıymetini bilememişti. Tabii ki bunu isteyerek yapmamıştı ama olan olmuştu.

Seçimler, sorular ve cevaplar... Bizler, yaptığımız her bir seçimin çok değerli olduğunu ve hayatımızı büyük ölçüde değiştirebileceğine inanıyoruz. Peki, gerçekten de öyle mi?

Dünyadaki insanların yarısı (tıpkı o varlık gibi) diğer yarısına bir şans verseydi ve akıl karışıklığından faydalanmak istemeseydi dünyanın denizi yosunlu, havası kirli olmazdı.

Her saniye milyarlarca insan, aynı anda seçim yapıyor: Evet, yaşamak da bir seçimdir.