Evet bu amca Hittit Kralı Şuppiluliuma. Hatay'da Reyhanlı ilçesinde kazılar sonucunda heykeline ulaşılıyor. Ve şu an Hatay müzesinde o şaşkın tatlı bakışları ziyaretçilerin üstünde durmakta.


Size bir ilginç bir bilgi daha aktarayım. Bu amcamızın Mısır'ı ele geçirme gibi hayali vardır. Fakat bir türlü gerçekleştiremiyor, kaderin cilvesi mi nedir imparatorluk yolunda ilerlediği süreçte Şuppiluliuma'ya Mısır kraliçesi'nden mektup gelir. Mektupta Tutankamon'un (eşinin) öldüğünü, bir eş olarak Şuppiluliuma'dan çocuklarından birini göndermesini ister ve kendisine eş yapıp Mısır'ı yöneteceğini söyler ve bir nevi bu mektup teklif mektubudur. Şuppiluliuma şaşkına uğrar hemen mektubun doğruluğunu teyit etmek için Mısır'a elçisini yollar. O süreçte Şuppiluliuma kendi devlet işleriyle uğraşır. Yeniden Mısır kraliçesinden mektup gelir fakat bu sefer kraliçenin halefiyle gelir mektup ve Mısır'dan dönen elçisinin mektubu tasdiklemesiyle oğlunu hemen Mısır'a gönderir fakat artık iş işten geçmiştir. Mısır'da taht değişmiş, kraliçe devrilmiştir. Mısır yolunda hiçbir şeyden habersiz olan Şuppiluliuma'nın oğlu ise öldürülmüştür. Şuppiluliuma, oğlunun kaybı ve firavun soyunun Hittit krallığına bağlama hayalinin elden gitmesini büyük bir yıkımla izlemiştir, bu olaylar onun için büyük trajik bir sonuç olmuştur.


Eğer Şuppiluliuma, Mısır kraliçesinden gelen mektuba temkinli davranmasaydı firavun soyuna Anadolu toprakları dahil olacaktı ve Binnur Çelebi'nin dediği gibi Hittitler "tarihi başka türlü yazdıracaklardı.”


KAYNAK

Binnur Çelebi, Mısır Kraliçesinin Hitit Kralına Evlenme Teklifi, İdol Dergisi,Sayı 28, Ankara, 2006, s. 39-43.


Özlem Ertan "Hittitlerin Yükselişi", ArkeoMedya kanalından dinleyebilirsiniz.