İnternette ünlü yazarların, düşünürlerin 1-2 cümlelik çarpıcı sözlerine rastlıyorum. Jose Saramago, Nobelli ünlü yazar demiş ki: "Kötü kader yoktur. 21.yüzyıl vardır. Ve bu yüzyıl yavrucuğum, bir kelebeği bile intihar ettirebilir."


Yaşadığımız çağa geniş ölçekli bakmamız gerek. Babaannem, Hindistanda esir kalan babasından dinlermiş filleri, maymunları ve değişik ırklardan insanları. Bugün dünyayı avucumuzun içi gibi biliyoruz. Toplumlar etkileşiyor, değişim ve gelişim istekleri oluyor.


Bu çağ, bilimsel ve teknolojik gelişmeler sonucu, yüzlerce yıl süren tarihten bambaşka.


Tıptaki ilerlemeler, sağlıklı yaşam koşullarının oluşması, temiz su ve gıdaya, hinyene ulaşımın kolaylaşması ile bebek ölümleri önemli oranda azaldı, insan ömür ortalaması yükseldi. Dünyanın okur-yazarlık ve eğitim ortalaması yükseldi. Dolayısıyla insan hakları, demokrasi, doğa tahribatına son gibi istemler çeşitlendi ve arttı. İklim krizi, düşünsel bir değişim, dünya için birlik olma sonucu doğurabilir.


Değişmeyen ne? SAVAŞlar ve insanın insanı sömürüsü Saramago'nun sözü, çok moda olan "coğrafya kaderdir" sözünü çağrıştırıyor. Açlık Afrikanın kaderi olmayabilir. Dünyanın yeterince kaynağı olduğu söyleniyor, savaş bu kaynaklar üzerinde egemenlik savaşı. Ortadoğulu bir din devleti olmak Türkiye 'nin kaderi olmamalı. Gelişmişlikte ortalamayı tutturan bir ülkeyiz. Karamsar olmayalım. Yurtta sulh cihanda sulh olursa olumlu gelişmeler sürer. Sosyalist ahlak Türkiye' ye ve dünyaya çözümler sunabilir. Kelebekler intihar etmemeli.