İnsanlar evrimsel sürecinin bir kısmında kültürel olarak sayıların varlığından habersizdi. Sayıların icat edilmesi sonucunda, çeşitli göstergeler ile toplumsal yaşam, kültürel bir dönüşüm sürecine girdi. Çocukluğunu Amazon Ormanları'nda yerli kabileler ile birlikte geçirmiş olan dilbilimci antropolog Everett, "Sayılar ve Türümüze Katkıları" adlı eserinde tam da bu kültürel değişim olgusunu açıklamaktadır.


Farklı kültürler, tarih boyunca sayılar ile ilişki içerisinde olmuş ve her toplum kendi kültürel bakışı dahilinde 'anlam dünyası'nın sınırlarını çizmiştir. Böylelikle sayılar da farklı kültürler için farklı anlamlar taşımış, toplumların düşünce ve eyleyişlerini şekillendirmiştir. Everett’in kaleme aldığı kitapta antropoloji, fizyoloji, dilbilim, nörobiyoloji, psikolojik bilimler gibi birçok interdisipliner alandan araştırma örnekleri yer almaktadır.


Yerli kabilelerin sayma biçimleri ve arkaik sayı sistemlerini, insanlar ve hayvanlar arasındaki sayma ilişkileri ve bunların nörobiyolojik köklerini anlamak adına günümüze ışık tutan bir eser olduğu söylenebilmektedir. 


Eğer kitap hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz, Kolektif Kitap'ın internet sitesine göz atabilirsiniz:


https://www.kolektifkitap.com/sayilar-ve-turumuze-katkilari-caleb-everett?keyword=say%C4%B1lar%20ve





Hazırlayan: Dilara Aydın