Geçtiğimiz ay Can Yayınları, "Kısa Modern" serisine, Albert Camus'nün "Yaratma Tehlikesi" ve Jean-Paul Sartre'nin "Bir Yöneticinin Çocukluğu" başlıklı kitaplarını kattı.


Alper Bakım'ın Fransızca aslından dilimize kattığı "Yaratma Tehlikesi"nde Camus'nün, Aralık 1957'de, Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandıktan sonra gerçekleştirdiği bir konuşma ve takip eden günlerde Uppsala Üniversitesi'nde verdiği konferans bir arada yer alıyor.


"... bu kitap, eserlerini 20. yüzyılın büyük tarihî değişimleri sırasında inşa eden sanatçıların karşı karşıya geldiği güçlükleri ve onların toplumdaki yerini tartışıyor. Yaratma Tehlikesi, 'sanat için sanat' ve gerçekçi sanat yaklaşımlarını irdeleyen, her çağın sanatçısına yönelik yankı uyandırıcı bir direniş çağrısı."


Eray Canberk tarafından, yine Fransızca aslından çevrilen "Bir Yöneticinin Çocukluğu" da Sartre'nin bu felsefi uzun öyküsünün Türkçedeki ilk basımı.


"Varlıklı bir ailenin çocuğu olan Lucien Fleurier, varoluşsal bir kriz yaşar ve hayatında bir anlam bulmak amacıyla arayışa koyulur. Önce bohem çevrelere girerek eş cinsel bir ilişki deneyimler, ardından aşırı sağcı bir gençlik örgütüne dahil olur. Nihayetinde kişiliğinin anahtarını, reddettiğini düşündüğü şeyin tam kalbinde bulur. Lucien’in öyküsü, bir çocuğun dört yaşından erken yetişkinliğine uzanan bir bildungsroman parodisi."


(Alıntılar tanıtım bültenlerindendir.)




Hazırlayan: Onurhan Yorulmaz