Kartaca komutanı Hannibal, küçükken babası tarafından Roma nefretiyle büyütüldü ve babasının askeri yeteneklerini alıp son derece başarılı bir komutan oldu. Hannibal, Roma'nın en kanlı savaşlarında başroldü ve bu nedenle Roma, Hannibal'ı durdurmak için yetkiyi Cannae'ye vermiştir. Hannibal, 37 fille Alp Dağları'nı aşmış ve Roma'nın müttefiği olan Soguntum kentini yok etmiştir. Yavaş yavaş İtalya'ya giren Hannibal, Roma'yı adeta köşeye sıkıştırmıştı.


6 ay arayla ilk olarak Trebia'da daha sonra da Trasumennus Gölü muharebelerinde Roma'yı bozguna uğratan Kartaca ordusu, Roma'ya 43 bin askeri kayıp yaşattı. Roma, Kartaca ordusunun yaşattığı yenilgiler nedeniyle, Roma'nın kontrolünü sağlaması için Quintus Fabius Maximus'u diktatör olarak göreve getirdi. Maximus'un ise stratejisi şuydu: Hannibal'ın komutasındaki Kartaca ordusunun ittifak halinde olduğu diğer Romalı kasabalara saldırı yapmak. Bu stratejiyi öğrenen Senato, Maximus'u eleştirdi ve onu diktatör yerine 'oyalayan' sıfatıyla anmaya başladı. Bu karışıklıktan faydalanan Hannibal, Maximus'un evi hariç diğer Senatoların evini yaktı. Bu hamle, Senato üyelerinin Maximus'a karşı ihanet suçlamalarını daha da artırdı.


M.Ö. 216 yılında görev süresi dolan Maximus, tekrar diktatör olarak atanmadı. Senato, onun yerine 80 bin kişilik orduyu komuta eden Lucius Aemilius Paullus ve Gaius Terentius Varro getirdi. M.Ö. 216'da İtalya'nın güneydoğusunda olan Cannae, 50 bin kişilik ordusuyla tek gözünü kaybetmiş Hannibal komutasındaki Kartaca ordusu tarafından kuşatılmış oldu. Hannibal, hem Romalılara ait tahıl ambarını ele geçirmiş hem de su kaynağı olan Aufidus nehrinde (şimdiki adıyla Ofanto nehri) kontrolü sağlamıştır. Bu muharebede Hannibal'ın basit fakat etkili stratejisiyle 50 bini aşkın Romalı asker katledilmiş ve Roma'da bir günlük yas ilan edilmiştir. Ne var ki Romalılar, bu tehlikeli düşman karşısında pes etmemiş ve M.Ö. 220 yılındaki Zamo muharebesini kazanarak, II.Pön savaşından zaferle ayrılmıştır. Böylece Hannibal, ordusuyla Kartaca'ya dönmek zorunda kalmıştır.


Kaynakça: All About History Eylül-Ekim 2021 sayısı