Norveçli ünlü ressam Edvard Munch’un, kaygının evrensel bir simgesi olan eseri “Çığlık” (Skrik) hakkında yeni bir keşif yapıldı. Tablonun sol üst köşesinde yer alan “Ancak bir deli tarafından çizilmiş olabilir” yazısının ressamın kendisine ait olduğu kanıtlandı. Daha önceden de Munch tarafından yazıldığı düşünülmüş ancak sonrasında bir vandal tarafından yazılmış olabileceği ihtimali ortaya atılıp soru işareti yaratılmıştı.

Sanat eleştirmenleri 1904 yılında keşfedilen cümleyi öfkeli birilerinin mi, yoksa hayatı boyunca psikolojik sorunlar yaşayan Munch’un kendisinin mi yazdığını sorguluyordu. Norveç Ulusal Müzesi'nin yaptığı testler sonucunda Munch uzmanı Mai Britt Guleng, tablonun dört versiyonundan sadece birinde yer alan bu yazının Munch’un psikolojik durumunu ortaya koyduğunu belirtti. Ekspresyonist ressamın cümleyi bir tıp öğrencisinden aldığı yorum üzerine yazdığı ifade edildi. Tıp öğrencisi Munch’e tablo için “akıl sağlığı yerinde olmayan biri tarafından yapılmış” deyince ünlü ressamın daha sonra, 1895 yılında, tabloya söz konusu cümleyi yazdığı tahmin ediliyor. Guleng bunun üzerine, “Bu cümle ironik olmanın yanı sıra sanatçının kırılganlığını gösteriyor. Ailesinde hastalık geçmişi olduğu için bu durumu çok ciddiye alıyordu ve bu konuda endişeliydi” diye ekledi.

The Guardian’ın haberinde sanatçının mektuplarında 1895’teki bu olaydan sıklıkla bahsedildiği ve Guleng’in “…Bu belki de başkalarına karşı onun kontrolü ele geçirme eylemiydi. Başkaları ona deli dediği için, bununla ilgili şaka yapabildiğini gösterdi” yorumuna yer verilmiştir.

Tabloda bulunan cümle ile Munch’un yazdığı mektuplardaki el yazısının kıyaslanması kızılötesi teknolojisi yardımıyla analiz edildi.



Kaynak;

https://www.theguardian.com/artanddesign/2021/feb/22/edvard-munch-the-scream-painted-by-a-madman-graffiti





Yazar: Özge Altıntop