Herkese selam. Bu yazıda Franz von Stuck'ın Cinderella eserini inceleyeceğiz. Önce kısaca Stuck'tan bahsetmek istiyorum.


Franz von Stuck; Alman bir ressam, heykeltıraş, mimar ve matbaacıydı. Tettenweis'de doğan Stuck, küçük yaşlardan itibaren çizime ilgi gösterdi. Sanat eğitimi için Münih'e taşındı. İlk olarak Fliegende Blätter için programlar ve kitap dekorasyonu için vinyet tasarımlarıyla tanındı. Antik Mısır mitolojisi resimleriyle biliniyordu. Sembolist tarzda resimler üreten sanatçı özellikle karanlık resimleri ve günah teması ile ünlüydü.


Stuck 1899'da bu tabloyu resmettiğinde Kül Kedisi masalı kitaplarını yayınlayan Alman kardeşler Jacob ve Wilhelm Grimm sayesinde oldukça ünlendi. Masalın "Aschenputtel (1812)" isimli versiyonunda sert denilebilecek kısımlar vardı. Bu versiyonda Kül Kedisi'nin babası ölmemiş ve üvey kardeşler prensin getirdiği altın terliğe sığabilmek için ayağını kesmiştir. Peri anne yoktur ve kahramanın annesinin mezarına diktiği bir dilek ağacından yardım gelir. Masalın 1819'daki versiyonunda üvey kardeşler yaptıkları zulümden dolayı cezaya çarptırıldığı bir bölüm eklenmiştir. Eser hakkında bilgilerim bu şekildeydi. Peki siz eser hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda benimle paylaşırsanız sevinirim. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.


Franz von Stuck hakkında daha fazla kültürlenmek isterseniz aşağıdaki linke göz atabilirsiniz.

https://artvee.com/dl/cinderella-2/