İnsana faniliğini hatırlatan Latince bir deyiş: Memento Mori. Anlamı; bir gün öleceğini hatırla ve ona göre yaşa


Bu deyiş, asırlardır başına buyruk yaşayan insanoğlunun yüzleşmesi gereken gerçeği en çarpıcı şekilde ifade ediyor. İnsanoğlu, bir gün öleceği gerçeği ile yüzleşmelidir. Bununla yüzleştikten sonra daha gerçekçi ve adil bir hayat yaşayabilir. Burada kullandığım “gerçekçi” lafına dikkatinizi çekerim


Sinema ve edebiyatta yer alan süper kahraman hikayelerindeki en büyük eksikliklerden birisi de; hikayelerin gerçeklikten uzak olmaları. Bunun temel sebeplerinden biri de şu: Ana kahraman genellikle ölüm korkusu çekmez. Gerçek hayatı bile daha gerçekçi hale getiren bu "korku" kavramı, tabi ki bir sinema filmini de daha gerçekçi yapabilir. Bunu da geçtiğimiz sene vizyona giren “Çizmeli Kedi: Son Dilek” animasyonunda tasdiklemiş oldum. Çizmeli Kedi, bir maceradan öbürüne geçen korkusuz, cesur bir karakterdir. Bildiğiniz gibi kedilerin 9 canı vardır ancak bu filmde; 9 canının 8’ini kullanmıştır. Yalnızca 1 canı kalmıştır.

Çizmeli Kedi bir barda 9.bardağındaki sütü yudumlar. O esnada bara hikayemizin ana kötüsü olan “Ölüm” gelir. Çizmeli Kedi belki de hayatında ilk kez ölmekten korkar. Faniliğini hatırlar. Bu, bir kahraman hikayesinde çok nadiren görebileceğimiz bir durum. Çünkü Memento Mori (veya ölüm korkusu) bir kahramana yüklenirse, bu korku kahramanımızı oldukça kısıtlar. Eskisi gibi aksiyon ve tehlike dolu olayları çok fazla göremeyiz. Çizmeli Kedi filmi bu unsurlardan dolayı izlediğim en gerçekçi ve etkileyici animasyon oldu


Bunun yanı sıra kahramanın düşmanlardan korkuyor olması, bizim gözümüzde de o düşmanların korkunçluğunu arttırır. Animasyon hakkında yapılan yorumlara baktığım zaman filmi izleyen herkesin, ölümü temsil eden Kurt karakterinden etkilendiğini gördüm. Bu şekilde ana karakterin duygularının izleyiciyi nasıl manipüle edebileceğini tekrar görmüş olduk. Çizmeli Kedi’nin, Kurt’u her gördüğünde tüylerinin korkudan diken diken olması izleyicide de benzer bir etki uyandırıyor.


Çoğu animasyonda ya da süper kahraman filminde kötü adamlardan korkmayız. Bu kötü adamın başarısız oluşturulduğu anlamına gelmez. Mesela tarihin en iyi kötü adamlarından birisi olan: Joker. Çok iyi yazılmış olduğunu kimse inkar edemez. Ancak izleyenleri çok fazla korkutmaz. Çünkü hikayede gözümüz olan Batman'i, hiçbir zaman onun karşısında ölümden korkan bir halde görmedik. Başroller, hikayelerdeki gözümüzdür. Onlar bize ne kadar benzerlerse hikayeler de bir o kadar gerçekçi ve etkileyici olur.


"Çizmeli Kedi: Son Dilek" animasyonu çok kaliteli bi iş olmuş. Kesinlikle tavsiye ederim. Şimdiden keyifli seyirler.