Çocuk ve Gençlik Kitabı Önerileri 3: “Kumkurdu”


Yazan: Asa Lind

Resimleyen: Kristina Digman

Çeviren: Ali Arda

Yayınevi: Pegasus Yayınevi

Seriyi Oluşturan Kitaplar: Kumkurdu, Daha Fazla Kumkurdu, Daha da Fazla Kumkurdu


'' Ve Kumkurdu su sıçrattı... Gücü yettiği kadar, bütün çevresine. Çocuklara oyuncak sıçrattı, hastalara şifa.

Akılsızlara akıl sıçrattı, karanlığa ışık...

Çaresizlere çare sıçrattı, umutsuzlara umut.''


Zackarina isimli bir kız çocuğuyla, kumsalda tanışıp arkadaş olduğu Kumkurdu'nun hikâyelerinden oluşuyor bu üç kitaplık seri. En son ne zaman içinizden gıdıklanıyormuşçasına mutlu oldunuz? Bence, bir çocuk kitabı içimizden gıdıklayabilmeli bizi. Kumkurdu seririsini okurken içinizden gıdıklandığınızı hissedeceksiniz.


''Ne zaman soluğumu üflesem öyküler, masallar uyanır,'' dedi Kumkurdu. ''İnsanlar görebilsinler diye uyandırırım onları.''

''İyi ama yapraklar nasıl kitap olur?'' diye sordu Zackarina. ''Sonra eldivenler?''

Kumkurdu'na göre çok basiti. Birinin yaprağı ya da kaybolmuş eldiveni görmesi yeterdi. Onların içindeki öyküyü gören birinin. Gören, anlayan ve başkalarına anlatabilen birinin... Örneğin bir kitapta.


Zackarina ve Kumkurdu neredeyse her şey hakkında konuşuyorlar. Aşk, anılar, gerçek, evren, kitaplar, zaman, elmalar... Kumkurdu her şeyi biliyor ve Zackarina ile konuşurken ona anlatıyor.


Asa Lind: 1958 İsveç doğumlu. Gazetecilik, senaristlik, aşçılık, öğretmenlik, huzurevinde bakıcılık, çocuk piyesleri yazarlığı, illüstratörlük yaptı ve radyo programları hazırladı. ''Çocukların bakış açısından büyüklerin ahmaklığını ve doğanın sırlarını felsefi bir derinlikle, şiirsel ama anlaşılır bir dille'' anlattığı Kumkurdu kitaplarıyla ün kazandı.


Kristina Digman: 1959 Göteborg doğumlu. 2001 yılında çocuk kitapları resmetmeye başladı.



Yazar: Abdullah Furkan Doğan