"Kimse mükemmel değildir. Etrafta hiçbir zaman mükemmel bir insan olmadı. Sadece içinizde yarı melek ve yarı şeytan var."


Daha fazlasını istemenin, doğrusu hak etiğimizi düşündüğümüz şeyin daha da fazlasına sahip olmak istemenin ve bütün her şeyin sonucunda asla umduğumuzu bulamamanın güzel bir gösterimi. Terrence Malick severler için hayal kırıklığı olmayacak film.


1978'de çekilmiş bir dönem filmi. Hikaye 1916 Texas Panhandle'ında geçmektedir. Bir işçi (Richard Gere), küçük kız kardeşi ve sevgilisi (Brooke Adams) ile bir bakıma kaçarak yeni bir yerde yaşama tutunmak isterler. Bir tren yolculuğu sonrası zengin bir çiftçinin yanında işçi olarak yeni hayatlarına başlarlar. Kendilerini üç kardeş olarak tanıtırlar. Fakirliğin, sömürünün ve göçebeliğin tam ortasında kalmış bu üç kişi için ne kadar süreceği belli olmayan bir süreç başlar. Zengin çiftçinin yeni gelen bu genç kadına aşık olmasıyla her şey farklı ilerler.


Tabii ki filme sadece bir aşk üçgeni etrafında geçen bir hikaye gibi bakmak büyük hata olur. Kaldı ki zaten bize hissettiği duyguları açıkça söyleyen, fikirlerini bilebildiğimiz kişi bu üç kişi de değildir. Kız kardeş karakteridir. Burada açıkça anlayabildiğimiz genç bir kızın düşünceleridir. Abisi ile başlayan bu yolculuğun sonuna kadar o bize eşlik etmektedir aslında. İzlerken yoksulluğun, aşkın, kavganın, arkadaşlığın ve daha birçok şeyin onda yarattığı hisleri anlarız. Hikayenin anlatıcısı bu küçük kız kardeş diyebiliriz.


"Açlık ve acı çeken insanlar vardı. Böyle insanlar. Dilleri ağızlarından sarkıyordu."


Filme sinematografik açıdan bakacak olduğumuzda gerçekten mükemmel olduğunu söylemek gerekir. Tamamen görsel bir şölen. 1979 yılı Akademi Ödülleri'nde en iyi sinematografi dalında ödül almıştır. Filmin çoğu sahnesinde filtre kullanılmamıştır. Malick, çekimlerin çoğunu sabah güneş doğmadan seher vakitlerinde ve şafak vaktinde yapmıştır. Öyle ki bunun kısa bir an olması sebebiyle sahneler için sadece 20 dakika ile sınırlandırma yapılmış ve bu yüzden yapım oldukça gecikmiştir.


Genelinde durağan bir seyir izliyor olmakla birlikte; Texas manzaraları, doğal çekimleri ve müziğiyle başarılı bir yapım. Terrence Malick filmlerinden izleyip sevdikleriniz olduysa ve Richard Gere gençliği görmek de isterseniz bu filmi de listenize ekleyebilirsiniz.


İyi seyirler.