Devlet Tiyatroları (DT), Türk tiyatrosuna yeni yazarlar kazandırmak ve Türk kadınının kahramanlıklarını sahneye yansıtmak amacıyla bir yarışma düzenliyor. Ana teması Türk kadını olan yarışmada savaş, bilim ve sanat alt başlıkları da yer alıyor. Yazarlardan cumhuriyetin kurulmasında yer alan, bilim ve sanat dallarında bilinen yahut bilinmeyen Türk kadınını tiyatro diliyle anlatmaları istenmekte.




Eserlerde Ölçüt: Özgünlük ve Türkçe


Elbette tek ölçüt konu başlıkları değil. Aynı zamanda yarışmaya katılacak yazarların eserlerinde özgün olmaları, Türkçenin kullanımına özen göstermeleri, biçim ve üslup bakımından dramatik yazım tekniğinin gerekliliklerini yerine getirmeleri gerekiyor. Tiyatro oyunu dışında yazılan eserlerin (şiir, öykü) değerlendirilmeye alınmayacağı yarışmada yazarlar sadece bir eserle başvuru yapabilecekler. Yarışmanın son başvuru tarihi ise 31 Aralık 2021.


Yarışmaya katılan eserler, DT Edebi Kurul üyeleri tarafından değerlendirilecek. Tema, konu, dil, karakter, süre, dramatik oyun yazım tekniği, özgünlük ve amaca uygunluk gibi kıstaslara göre yapılacak olan değerlendirmenin sonuçları ise 27 Mart 2022 tarihinde, hem Devlet Tiyatroları'nın hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın resmi internet sitelerinden duyurulacak.




Büyük Ödül 40.000 TL


Yarışmayı kazanan eserin sahibine 40 bin TL'nin verileceği yarışmada ikincilik ödülü 37 bin 500, üçüncülük ödülü ise 35 bin TL olarak belirlendi. İlk üç derecenin haricinde birinci mansiyon ödülü 32 bin 500, ikinci mansiyon ödülü ise 30 bin TL.


Yarışmaya ilişkin ayrıntılı bilgi ve gerekli belgelere ulaşmak isteyen yazarlar "www.devtiyatro.gov.tr" adresine göz atabilir.





Yazar: Can Badegil