Diş perisi, Amerika'da çocukların dişi çıktığı zaman ortaya çıkan fantastik bir figürdür. Amerikalı çocuklar, dökülen süt dişlerini yastığın altına koyarlar. Uykuya daldıklarında "Diş Perisi”nin gelip dişi alacağına ve onun yerine para veya hediye bırakacağına inanırlar.


Ee diş perisi de artık ülke sınırlarını aşmış, tüm dünyaya yayılmış durumda...


Dişlerini Kaybeden Miniğim


Geçenlerde bir öğrencim (7), okulda sabah kahvaltısına indiğimizde heyecanla cebinden çıkartıp katladığı küçük kağıt parçasını göstermek istedi. İçinde çıkan dişinin olduğunu söyledi. Bir gün önce okulda dişi sallandığı için saatlerce ağlayan, en sonunda eve gönderilen bu minik, dişi elinde heyecan ile geziyordu. Özenle katladığı bu kağıt parçasını kahvaltıda olduğumuz için cebine koydum ve düşürmemesi konusunda uyarıp kahvaltının bitmesini bekledim.


Aradan geçen birkaç saatin sonunda benim minik yine ağlaya ağlaya yanıma geldi. O kadar çok ağlıyordu ki derdini anlamam uzun zaman aldı. Meğer benim kaybetmesin diye cebine iliştirdiğim dişleri kahvaltı tepsisine koymuş, sonrasında da orda unutmuş. Her ne kadar üzülmemesi, daha çok dişinin çıkacağı, onları saklayabileceğini anlatsam da hıçkırıklar eşliğinde gözyaşları sel oldu. Bütün öğle yemeği saatini, yemekhane görevlilerine yalvararak geçirdi.


Aslında benim dün çıkan dişinin olduğunu sandığım o küçük kağıdın içine çıkan dört dişini saklamış, hepsi birden kaybolunca da ortalığı birbirine katmış... O an neler anlatsam da beni dinlemedi, sonrasında da mecbur kalarak annesini arayıp durumu anlattım.


Diş Perisi Burada Devreye Girdi!


Ertesi sabah okula geldiğinde gözlerinden ışık saça saça diş perisinin notunu önce bana, sonra da tüm arkadaşlarına anlattı.


Dün yastığımın altında bir not vardı öğretmenim. "Tabağının altındaki dişleri ben aldım ve sana onun yerine bir hediye getirdim. Diş perisi..." Hatta kalp de koymuş. Diş perisi masalı gerçekmiş biliyor musunuz!


Asıl Gülümseme İse Şurada Devreye Girdi:


Başka bir öğrencim "Diş perisi yoktur ki, hatta peri de yoktur." dedi. Miniğim de dönüp "Noel Baba nasıl kılığa girmiş bir insansa diş perisi de bir insan olabilir. Ona sadece diş perisi diyorlardır." dedi. Sonra yüzüne kocaman bir gülümseme yayıldı ve aydınlanmış gibi bana dönüp:


"Dün burada büyük olarak siz vardınız. Dişlerimi de siz gördünüz! Yoksa diş perisi sen misin öğretmenim?"


Aklıma geldikçe gülümsüyorum. Hiç unutulmayacak bir anı olarak kalacak sanırım bende. Meğer gözyaşlarını dindirmek ne kolaymış sevgili minik.