Dönüşüm, Kafka'nın en uzun ve en tanınmış öyküsüdür ve yayımlanmasının üzerinden nerdeyse bir asır geçmesine rağmen ve çok ince bir kitap olmasına rağmen hâlâ tüm dünyada en çok okunan kitaplar arasındadır.


Kafka, Felice Bauer'e gönderdiği mektupta, kendisinin Amerika romanı üzerinde çalıştığını, ilerleyemediğini görünce sıkıldığını ve yataktan kalkamaz hale geldiğini, bu nedenle bir öykü yazarak ara vermek istediğini yazar. Dönüşüm işte böyle ortaya çıkar.


Kitap, Gregor Samsa'nın dönüşümüdür. Öyküde; yalnızlık, dışlanmışlık ve yabancılaşma temaları işlenmektedir. Eser üzerinden "kapitalist düzene ayak uydurmayıp sistemin istediği gibi olmayan insanlar, yakın çevresindekiler ve toplum tarafından dışlanıp otoritesini kaybeder" tezi aktarılmaktadır.


Hikayenin baş kahramanı Gregor Samsa bir sabah uyandığında böceğe dönüşmüş olduğunu farkeder... Aslında ironi buradadır ki, zaten böcek gibi yaşadığı bir sistem içindedir. Samsa, böceğe dönüşmüşken dahi 'Patronum ne der?" korkusu yaşar. İşini kaybetme korkusunu ve ailesini yüz üstü bırakma endişesi, kendindeki bu büyük değişimin dahi önüne geçer. Ezilen insanoğlunun kendisi hariç her şeye kafayı yoran çaresizliğini hissettirir.


İşin daha da acısı en yakınlarından gelir. Para kazanırken bir evlat olan Samsa, böceğe dönüşüp işe yaramaz birisi olunca artık ailesi tarafından dahi istenmeyen biri olur. Kendisine atılan elmalarla, şiddet görmüş ve pislik içinde ölür...


Keyifli okumalar..