Leeds mühendisleri tarafından oluşturulan ve matematikçi Ada Lovelace'in adını taşıyan insansı bir AI robotu olan Ai-Da, yapay zekanın mevcut ve gelecekteki kullanımları hakkında yorum yapan sanat eserleri oluşturmak için AI algoritmalarını kullanıyor. Bunun için farklı AI ve bilgisayar programları, robotik, silikon, insan etkileri ve girdilerinden yararlanılıyor. 


Dünyanın ilk robot sanatçısı ilk sergisini Londra Tasarım Müzesi'nde yapmaya hazırlanıyor. Ai-Da'nın "Self Portraits" adlı sergisi Mayıs 2021'de açılacak ve üç büyük ölçekli otoportre sergileyecek. 


Sergi, kendisi olmayan birinin yarattığı otoportrelerde insan kimliğinin ve yaratıcılığın doğasını sorguluyor. 


Ayrıca AI dil modelleri tarafından üretilen dili belirtmek için bir sanatçı robot tarafından tasarlanan dünyanın ilk AI yazı tipine sahip. Ai-da, Galeri Direktörü Aidan Meller ile araştırmacı ve sergi düzenleyicisi Lucy Seal tarafından yapılan akademik araştırmalarla tasarlandı, Engineered Arts Ltd. ve Oxford Üniversitesi'nden doktora öğrencileri tarafından oluşturuldu. 


"Eğer Ai-Da önemli bir şey yaparsa, bu insan / makine ilişkilerinde kafa karışıklığına neden olur ve bizi geleceğimiz için yapacağımız seçimler hakkında daha dikkatli ve daha yavaş düşünmeye sevk eder. Geliştirilmeli ve kutlanmalı, ancak Orwell ve Huxley'in uyarı mesajları hala geçerli onları dikkate almalıyız." diyor Lucy Seal. 



Kaynak: https://bundle.app/Frk5ZgLS (Trt World Art & Culture, Robot Artist Ai-Da ready for her first art exhibition.)



Yazar: Nehir Aylaz