Transandantal meditasyon, Hindistan’ın antik Vedic geleneğinden Maharishi Masha Yogi tarafından devşirilmiş bir meditasyon tekniğidir. Bu teknik kendisi tarafından ilk defa 1960’larda ABD’ye götürülmüştür. Bir dinle ilişkisi yoktur ya da bir felsefe değildir; dolayısıyla yaşam tarzınızda bir değişikliğe gitmeniz gerekmez. Bu basit ve doğal zihin tekniği, zihni kendi sınırsız özüne ulaştıran, kendiliğinden gerçekleşen, son derece basit bir tekniktir. Çokça sayıda yapılan bilimsel araştırmalarda beyin aktivitesini canlandırdığı, stres ve anksiyeteyi azalttığı, tansiyonu dengelediği, zekayı geliştirdiği gibi faydaları kanıtlanmıştır.


‘Transandantal’ kelime anlamı olarak 'deneyüstü’lüğü ifade eder, tekniğin temelinde de düşünceyi aşma amacı yatmaktadır. Doğal ve çabasız biçimde düşüncenin aşılmasını ve sakin ama uyanık bir bilinç halini deneyimlemeyi sağlamaktadır. Aşkınlığın getirdiği derin dinlenme deneyimi zihni ve bedeni tazelemekte, günlük yaşamın stresinden arınmak için etkili bir yöntem olmaktadır.


Transandantal meditasyonun diğer meditasyon türlerinden en büyük farkı herhangi bir çaba gerektirmemesidir. Aklınızı kontrol altına almaya çalışmanız, düşüncelerinizi yönlendirmeye çalışmanız ya da zihni boşaltmak için çabalamanız gerekmez. Öğrenmesi çok kolay olup çocuklar ve hamileler dahil herkes tarafından gerçekleştirilebilir. Meditasyon sırasında tekniği uygulayan kişi gözleri kapalı bir şekilde rahat bir pozisyonda oturmaktadır, sessizce bir mantrayı tekrar etmektedir.

‘Mantra’ Vedic geleneğinde bulunan kelimelere denilmekte ve konsantrasyonu sağlamak için kullanılmaktadır. Herhangi bir anlamı yoktur. Meditasyonun faydasını maksimize edebilmek için günlük hayatınızda yer edinmesi ve günde iki defa en az on beşer dakikalık biçimde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Çok yorgun, çok uykusuz, yeni yemek yemiş ya da çok aç olduğunuz durumlarda odağın kaybolmaması için yapılmaması önerilmektedir.


Transandantal meditasyon için kendi deneyimlerimi aktarmam gerekirse, içerisinde Maharishi’ye saygı göstermeyi de kapsayan ilginç bir törenle mantranız kulağınıza çalınmakta, meditasyon sırasında bu mantra ile ilerlemeniz beklenmektedir. Meditasyon esnasında aklınızdan bütün düşünceler bazen hızlı, bazen yavaş biçimde akmakta, ‘normal düşünce süresinin ötesine geçme’ şeklinde tanımlanan

kısımda bütün düşüncelerin yok olduğu milisaniyeler düzeyinde anlar yaşanmaktadır. Meditasyonda zihni boşaltmayı ve saf bilinç düzeyine geçmeyi bu anlar sağlıyor görüşündeyim. Meditasyonu günlük hayatınıza yaydıkça ve sıklaştırdıkça bu anların süresi uzamakta, dolayısıyla faydası da artmaktadır.


Tüm dünyada her yaş grubundan, kültürden ve inançtan 10 milyonu aşkın kişi bu tekniği deneyimlemiştir. Oprah Winfrey, Cameron Diaz, Jim Carrey, Jennifer Aniston gibi dünyaca ünlü sanatçılar da bu tekniği deneyimlemiş ve memnuniyetlerini paylaşmışlardır. Ülkemizde Transandantal Meditasyon Merkezi, İstanbul Gayrettepe’de bulunmaktadır. 1976 yılından beri eşi Vesile Baruh ile bu tekniği uygulamaya başlayan Albert Baruh, 1982 yılından beri bu tekniği öğretme gayesindedir.


YAZAR: Sena Türkmen