Tiffany Watt Smith – Duygular Sözlüğü (Kolektif Kitap) 

Diğer listelerimde de sıkça bahsettiğim, öve öve bitiremediğim bir kitap. Bir uzman düşünün ki araştırma alanı insan duyguları olsun ve bu araştırmasını kitap olarak yazsın. Üstelik birçok farklı kültürden, adını bile duymadığınız duyguları öğretiyor, onlarla ilgili örnekleri ve olayları da anlatıyor. 

 

 

Tiffany Watt Smith – Schadenfreude (Kolektif Kitap) 

Almancada başkasının talihsizliğine duyulan keyfe, tek kelimeyle ‘schadenfreude’ deniliyor. Bu kelimenin ardına düşen Smith, bizlere ve sosyal medya çağımıza ayna tutuyor. Önce ‘Duyguların Sözlüğü’yle başlayıp bu kitapla devam ederseniz duyguları daha iyi anlarsınız bence. Bir okuyun, kendinizle yüzleşin. 

 

 

Henri Bergson – Gülme (Ayrıntı Yayınları)

‘Komiğin Anlamı Üzerine Deneme’ alt başlığıyla yazılmış bu eserde filozof Bergson, komiğin ne olduğunu felsefî açıdan inceliyor. Dili rahat ve kısa. Bir günde okunabilecek eserlerden. 

 


Soren Kierkegaard – Ölümcül Hastalık Umutsuzluk  (Doğu Batı Yayınları)

İnsanların en temel sorunlarını ortaya koyuyor bu eserinde. Umutsuzluğa karşı çıkan bu umut savunucusu filozofa bir kulak verin derim. 

 


Mark Manson – Her Şey Boktan (Butik Yayınları) 

‘Umut Hakkında Bir Kitap’ alt başlıklı bu kitap, umudun aslında bizde yol açtığı yaraları gösteren bir kitap. Nietzsche’nin felsefesinde anlamadığınız noktalar için de faydalı olabilecek bir eser. 

 

Umudu öven Kierkegaard ile umudu yeren Manson’ı art arda okumak, iki zıt düşünceyi dinlemek sizin kendi düşüncenizi (tez – antitez – sentez açısından bakarak) bulmanızı sağlar. 


Giriş niteliğinde olması için beş kitapta sınırlı tuttum. Bu listenin altına kendi kitap önerilerinizi yazmanızı çok isterim. Keyifli okumalar...




Yazar: Abdullah Furkan Doğan