Edebiyatist, yılın ilk sayısında İskandinav edebiyatını konu edinerek okurlarının karşısına çıkıyor. Bu sayıda dosya konusuna, "Fatma Burçak, Bayram Sarı, Galip Çağ, Merih Nesrin Yalçın" katkı veriyor. Bunların yanı sıra Zülfü Livaneli ise bir denemesiyle dergiye renk katıyor. Bütün bunlara ek olarak okuyuculardan gelen öykü ve şiirlere de yer veriliyor.


Fatma Burçak - Kuzey Karası ve Kutup Işıkları: Norveç Edebiyatına Yolculuk


İskandinavya. Tarihsel, kültürel, dilsel, dinsel ve ırksal olarak hem birbirine çok benzeyen hem de 12. yüzyıl sonrasında yaşanan gelişim süreciyle sınırlarını belirginleştiren ülkeler topluluğu. İskandinavya'da Norveç edebiyatının izini sürmek üzere kalemimizi iyice kuzeye doğru kaydırınca yalnızca son yıllarda yükselen kuzey karası polisiyeleriyle değil uzun yıllardır dünya edebiyatına etki etmiş isimlerle karşılaşırız.


Bayram Sarı - İskandinav Edebiyatının Nordic Noir Kahramanları


Daniel Bell, "Kapitalizmin Kültürel Çelişkileri" adlı metninde, gelişmiş Batı toplumlarındaki krizlerin, kültür ile toplumun birbirlerinden ayrılmasına kadar geri gittiğini yazar. Modernizm gelişkin bir özalgıda toplumsal modernleşmenin belirleyici niteliği olan kısır, eşitlikçi olmayan, ticarileşmiş, kent soylu, modernleşmenin biçimlerine karşı duyulan yoğun tepkide anlam bulur.


Zülfü Livaneli - Hikâyenin Yere Basması


Kitapçı raflarındaki kitapların birbirlerinden çok farklı kalınlıkta olduğunu görüyoruz. (...) Belli ki dünyada standart bir roman ölçüsü yok. Önceki yüzyıllarda da yoktu, şimdi de yok. Anlaşılan, bundan sonra da olmayacak.


-Yere Sağlam Basmak


Eski Amerikan başkanlarından Abraham Lincoln'e, "Bir insanın ideal bacak boyu ne kadar olmalıdır?" diye sorduklarında yalın bir cevap vermiş: "Yere ulaşmaya yetecek kadar."



Kaynakça:

Edebiyatist Dergisi 39. Sayı

https://edebiyatist.com/



Hazırlayan: Burak Akbaş