Herkese selam. Bu yazımda Édouard Manet’nin Jeanne (İlkbahar) isimli eserine göz atacağız. Öncelikle bu eserin ressamından kısaca bahsetmek istiyorum.


Édouard Manet 1832’de, Paris’te varlıklı bir ailede doğdu. Babası Auguste Manet ise Fransız bir yargıçtı ve oğlunun da tıpkı kendisi gibi hukuk alanında kariyer yapmasını istiyordu ancak dayısı Charles Fournier yeğenini resim yapması için teşvik etti ve sık sık Louvre Müzesine götürdü. 1845 yılında dayısının tavsiyesiyle çizim konusunda özel ders almaya başladı. Deniz Kuvvetleri sınavına iki kere girip başarısız olduktan sonra babası sanat eğitimi almasına izin verdi. Manet, 1850'den 1856'ya kadar geniş tarihi tabloları ile tanınan Thomas Couture isimli akademik bir ressamla birlikte çalıştı. Boş zamanlarında ise Louvre'daki büyük başyapıtları kopyalıyordu. 1860'lar boyunca Manet, Paris Salonu'nda eserlerini sergiledi ve büyük ilgi gördü. Cesur resim stillerinden çekinmediği için birçok kez Paris Salonu’ndan eleştiri aldı. Ayrıca 19. yüzyılda modern hayatı konu alan resimler yapmaya başlamış ilk ressamlardan biridir. Şimdi de esere göz atalım.


İlkbahar, Manet'nin 1881'de yaptığı bir tablodur. İlk kez 1882'de Paris Salonu'nda görücüye çıktı. Manet'nin salon kariyerinin en büyük ve son başarısı olarak kabul edildi çünkü kendisi bir süredir frengi hastalığıyla boğuşuyordu ve bu hastalık yüzünden 1883’te öldü. Sanat tarihçisi Beatrice Farwell'in dediği gibi, “Paris yakınlarındaki bir şehirde uzun süre tedavi gördü. Bu dönemde küçük natürmortlar, çiçek parçaları çizerek ve büyüleyici sulu boyalarla süslenmiş mektuplar yazarak eğlendi.” Manet, İlkbahar'ı tedavi gördüğü dönemde resmetti. Bu eser hem yumuşak yüz hatları hem de Parisienne tarzı kıyafeti ile Fransız aktris Jeanne De Marsy'nin portresidir. Marsy'yi çiçekli bir elbise, şemsiye ve bone ile yemyeşil bitkilerin önünde ve mavi gökyüzünün altında ilkbaharın vücut bulmuş hali olarak resmetti. Resmin ortasındaki yüzü dikkatimizi ilk oraya çekmektedir. Arka plandaki bahçe beyaz elbisesiyle tezatlık oluşturmuştur. Bu eser kadın güzelliği ile doğa güzelliğinin bir bütün olarak bir araya gelişini sembolize etmektedir. Manet, İlkbahar’ı oluştururken hem en son moda trendlerini hem de eski sanatsal gelenekleri göz önünde bulundurmuştur. Kadın modasının büyük bir meraklısı olan Manet, terzileri ve şapkacıları tarayarak modelin kıyafetini kendisi oluşturmuştur. Modeline poz verdirirken onu profilden yeşilliğin önünde resmederek İtalyan Rönesansı'nın portre geleneklerine atıfta bulunmuştur.


Eser, elbisenin üzerindeki ince ve narin çiçek dokunuşlarından modelin yüzünün pürüzsüz işlenişine ve zemindeki geniş eskiz benzeri fırça darbelerine kadar müthiş bir fırça çalışması çeşitliliği göstermektedir. Resim, aynı zamanda renkli olarak yayınlanan ilk sanat eseri oldu. Bu eser şu anda J. Paul Getty Müzesinde sergilenmektedir. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.