Edward W. Said'in "Kültür ve Emperyalizm" adlı kitabı Necmiye Alpay'ın çevirisi ile Metis Yayınları'ndan Çıktı!


Said, Batı merkezli bakış açısının 'ötekileştirdiği' kültürlerin sömürülme sürecini oldukça entelektüel ve gerçekçi bir anlatım ile açığa çıkarıyor. 

Eserin dilinin, Batı dışı toplumların gerek kültürel gerek tarihi bağlamlarından koparılıp Batı sömürüsü karşısında sözsüz bırakılmalarına bir tepki niteliğinde olduğu söylenebilir. 


Said, Batı dünyasından sanat, edebiyat ve kültürel tüm yapıtların dilini inceleyerek emperyalizm ile ilişkili oldukları noktaları açığa çıkarma amacı taşımaktadır. Örneğin; Jane Austen, Charles Dickens, Albert Camus, Joseph Conrad, Rudyard Kipking ve Andre Gide gibi yazarların emperyalizme nasıl sessiz kaldıkları ya da emperyalizmle hangi noktalarda kesiştiklerini bir nevi sorgulayıcı aklın süzgecinden geçirmektedir. Roman ve sanatın emperyalizmle nasıl bağlandığını gözler önüne sererken, sanata karşı saygısız bir tavır takınmaktan oldukça kaçınan yazar, okuyucunun farklı bir boyuta giriş yapmasını sağlıyor.


Bunun yanında, iktidar yapılarını emperyalizm çeperinde inceleyen Said, aynı zamanda bir iktidar eleştirisi sunmaktadır. 


Eleştirel düşüncenin kol gezdiği bir kitap olan "Kültür ve Emperyalizm", Edward W. Said'in "Şarkiyatçılık" serüvenine de ışık tutmaktadır.



Kitap hakkında detaylı bilgi almak için Metis Yayınları'nın internet adresini ziyaret edebilirsiniz.




Hazırlayan: Dilara Aydın