Daniel Pennac – Okul Sıkıntısı


Daniel Pennac, bu eserinde tembel bir öğrenci olan kendini anlatıyor. Yazar ve öğretmen olan Pennac, kötü bir öğrenci olan kendisinin gözünden okulu anlatıyor. Başarısızlığın verdiği hüzün, dersleri anlayamamanın ve anlayamadığını anlatamamamın verdiği acılar, başarısız karnelerin ardından hayalleri yıkılan anne ve babalar, her biri bu kitabın karakteri. 

 

Çocukluğu boyunca tembel bir öğrenci olan Pennac’ın bir öğretmene ve yazara dönüşmesini okumak çok keyif verici. ‘’Şahsen ben evdeki köpeğin bile benden daha hızlı anladığı sonucuna varmıştım. Kulağına 'O zaman yarın okula da sen gidersin, yalaka şey' dediğimi anımsar gibiyim.’’

 

Son zamanlarda eğitim karşıtı görüşler hızla topluluğumuzda ve dünyada yayılıyor. Eğitimin artık gereksiz olduğunu söyleyenler buna birçok gerekçe de sunuyor: "Herkesin okumasına gerek yok, artık bilgi internette var. Neden bunları öğrenmek için okuyayım" gibi birçok cümleyi duyuyoruz.

 

 ‘’Amcam, dediklerine göre, koşullar ne olursa olsun herkese dikte yazdırtır, hesap egzersizleri yaptırırmış; hatta denilir ki işi gidip kestane toplaması sırasında ailelerin okulu asmalarını istediği çocukları kaçırmaya kadar vardırırmış. Çocukları makilerin arasından toplar, evine götürür ve köleci babayı uyarırmış: ‘Oğlunu sana diplomasını aldığında geri göndereceğim!’ Bir efsane bile olsa, sevdiğim bir hikâyedir. Başka türlü öğretmenlik mesleğinin anlaşılabileceğini düşünmüyorum. Okulla ilgili söylenen onca kötü söz, okul sayesinde kusurlarından, ön yargılarından etrafını küçük görmekten, cehaletten, aptallıktan, açgözlülükten, durağanlıktan ve ailelerin kaderciliğinden kurtarılan çocukların sayısını görmemizi engeller.’’

 

Eseri bize Barış Behramoğlu’nun çevirisiyle sunan Can Yayınları, kitap için ‘otobiyografik roman’ ibaresini kullanmış. Ancak içerik yönüne baktığımızda ‘deneme’ ibaresini de eklemeliyiz. Çünkü kitabın içerisinde "Şiddet eğitimle çözülebilir mi?", "Öğrencilerin tüketiciye dönüşüp kendilerini unutmalarını nasıl engelleyebiliriz?" gibi birçok sorunun cevabını veriyor Pennac.

 

 Okumanız dileğimle…



Yazar: Abdullah Furkan Doğan