Fabien Toulmé - Beklediğim Sen Değildin


Bir çizgi romanın, "eğitimcilere ve kendini eğitmek isteyenlere" serisinde ne işi var diyebilirsiniz. Vereceğim cevap, "empati için" olacak.


"Bu bir tanışmanın hikâyesi, bir baba ile diğer çocuklar gibi olmayan küçük kızının tanışmasının. Yeni doğan kızının Down sendromlu olduğunu öğrenen Fabien’in dünyası başına yıkılır. Çocuğunun engelli olması gerçeğiyle nasıl baş edecekti? Hatta onu sevebilmeyi nasıl öğrenecekti? Bu çizgi romanda Fabien Toulmé; öfke, inkar ve üzüntü anları ile beklenmedik mutluluklar arasında, kızını kabullenme sürecinde geçtiği zorlu yolu anlatıyor. Evrensel bir konu olan farklılık üzerine içten, duygusal, zaman zaman komik ve sıcacık bir hikâye. Duyguları, samimiyeti ve mizahı incelikle harmanlayan dokunaklı ve gerçek bir anlatı."

 

Özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların aileleri neler yaşıyor? "Beklediğim Sen Değildin". Evet, yazarın beklediği evladı Trizomi 21 (Down Sendromlu) bir evlat değildi. Büyük bir dürüstlükle her duygusunu açıkça anlatıyor çizgi romanda. 

"Ve bu düşünceyle kendime iyice öfkelendim. İnsan kendi çocuğunun ölümünü nasıl ister?"

"Çok garip, Julia doğduğunda bir anlığına saniyenin binde biri gibi bir süre için kalp rahatsızlığı yüzünden yaşayamasın diye içimden geçirmiştim. Şimdi ameliyatın arifesindeyken ya ona bir şey olursa diye korkuyorum."


Ailenin bakış açısı nasıl değişiyor, bir abla küçük kardeşinin engelli olduğunu öğrenince olanca saf çocukluğuyla onu nasıl seviyor ve en önemlisi bir babanın evladını kabullenirken neler yaşıyor, tüm bunları dürüstlükle ve açıkça anlatıyor yazar.


"Beklediğim sen değildin ama yine de geldiğin için mutluyum. Ve değiştiğim için, engelin ötesinde sadece bir çocuk görebildiğim için kendimi mutlu hissettim. Aslında bizi seçtiğin için şanslıyız da.”



Yazar: Abdullah Furkan Doğan