(Erlik ve Kızları 80/100 tuval üzerine akrilik)

Türk-Altay mitolojisinin Hades'i diyebileceğimiz, ölümün ve yeraltının Tanrısı Erlik Han'ı, kızlarını ve kızların güzelliğine yenik düşerse; babaları Erlik'in gazabına uğrayacak şamanı resmettim...
Erlik kötülüğün, açgözlülüğün ve ölümün sembolüdür. İsmi Altaylara göre ''güçlü kuvvetli'' anlamına gelen "erklig" sözcüğünden gelir. En çok kurban sunulan Tanrı'dır. Çünkü yeryüzüne kötülükleri onun yolladığına ve kurbanların onu sakinleştireceğine inanılır. Erlik için adanan adaklar kör-topal, bir kusuru olan hayvanlardır.
Erlik, yaşlı ama kuvvetlidir. Kapkara kaşlara ve gözlere, kıvırcık saçlara ve kan gibi kırmızı bir yüze sahip şekilde tasvir edilir. Kulaklarına kadar uzanan bıyıkları, dizlerine kadar inen çatal sakalları ve ağaç dallarına benzeyen boynuzları vardır.
Yeryüzüne çıkarken kullandığı kara bir boğası (atı) ve yılandan kamçısı vardır. Erlik balçıktan bir kara güneşle aydınlanan yeraltında, demirden sarayında yaşar. Çekiciyle örse vurur ve her vurduğunda zararlı, kusurlu şeyler yaratır. Kötü ruhlar, yılanlar, fareler, çekirgeler vb.
Erlik Han'ın farklı anlatılarda 2, 7 ya da 9 kızı ve oğlu vardır. Kızların ikisinin ismini biliyoruz. Erke Solton ve sekiz gözlü Kiştey.
Altay Destanı'nda kızlarından bahsedilmektedir:
"Erlik Bey’in sevgili kara kızı
Abram -Moos Kara- Taacı idi bu.
Başları baykuş tüylerinden
Kürkü baykuş tüylü bir çuval…
Ay parıltılı yüzü
Kara kömür gibi
Güneş ışıklı yüzü
Karanlık gece gibi.
Geceler gibi karanlık düşünceli idi.
Genç kız Kara- Taacı.
Erlik Bey’in bir tanesinin
Dizginleri ölü yılan,
Kamçısı canlı yılan
Tıslayarak güler,
Yana eğilip türkü söyler."

Yeraltından bir ruhu kurtarmak gibi sebeplerle şamanın ruhu yeraltına iner ve orada çeşitli engellerle karşılaşır. Bu engellerden biri de Erlik'in kızlarıdır. Şamanı güzellikleriyle kandırmaya çalışırlar. Eğer Şaman şehvete yenik düşerse Erlik bey onu öldürür.
Resmetmek istediğim sahne tam olarak, yeraltında tanınmamak için yüzü kapalı olan kara şamanın, kızların büyüsüne kapılıp kapılmayacağını asla bilemeyeceğimiz o belirsiz andı.

Instagram: https://instagram.com/neftisar?igshid=zr9ajosokdb4

Twitter:https://twitter.com/neftisar?s=09