Şu sıralar herkes Erşan Kuneri mi, Gibi mi tartışmasında. Gibi’nin sadece bir bölümünü izlediğim için hakkında yorum yapamayacağım. Ama Feyyaz Yiğit’i komik buluyorum ve Gibi’nin yeni nesil absürt komedi türünde olduğunu, yani Cem Yılmaz komedisinden çok farklı olduğunu öncelikle fark etmek gerekir. (Tabii bu durumu bazı oyuncuların da kabullenmesi ve kendisini küçük düşürmemesi gerekir.) Cem Yılmaz ya da Zafer Algöz cevap vermez diye düşünerek eleştiri yapmak istiyorum.


Erşan Kuneri’yi izledim. Bazı bölümleri oldukça komikti, bazı bölümleri ise felaket derecesinde sıkıcıydı. Bu arada ben Cem Yılmaz’ın oyuncu olduğunu düşünmüyorum. Komedyenlik başka, oyunculuk başka. Hangi filmde oynarsa oynasın, hangi role bürünürse bürünsün bana hep aynı kişi gibi geliyor. Tiyatral bir yanı var. Ama ekibi çok iyi olduğu için hikaye güzel aktarılmış genelinde. Kostümler, mekanlar, her bölümde farklı bir film çekiminin olması ve birçok eleştiriyi de barındırması güzeldi.


Cem Yılmaz’ın esprilerinden rahatsız olanlara gelirsek, eski filmlerinden bu yana şaka anlayışı mı değişti de bu kadar tepki gösteriliyor? Birbirini tekrar eden göndermeler üzerine kurulu şakalar, yeşilçam vs. Neyinden rahatsız olduklarını anlayamadım? Farklı bir şeyler mi yaptı ki? (Belki de kapasitesi bu kadardır.)


Başka bir diziye gelirsek, son zamanlarda izlediğim en iyi dizilerden biri olan Uysallar’dan bahsetmek istiyorum. Nedense hiç konuşulmadı. Belki de anlaşılamadı. Hakan Günday’ın yazdığı, Onur Saylak’ın çektiği Uysallar tam bir kara mizah örneği. Karakterlerin kendilerine farklı bir dünya yaratmaya çalışmaları ama bunu yaparken o dünyayı da kendilerine benzetmeleri yeraltı-evsizler teması eşliğinde farklı bir alt kültürün anlatılmasını (Bu temayı seviyorum. Onur Ünlü’nün Şubat dizisini hatırlarsak orada da yeraltında yaşayan insanlar üzerinden aktarılıyordu hikaye.) oldukça başarılı buldum.


Günümüz büyük şehir insanının sıkışmışlığı, benliğini kaybedişi ve arayışına değiniyor özetle. Erşan Kuneri’yi oyuncu kadrosu kurtarırken Uysallar’ın hem hikayesinin çok iyi oluşu hem de oyuncuları kurtarıyor.