Bertrand Russell'ın dediği gibi; "Felsefe, onun sorularına kesin yanıtlar almak için değil, soruların kendileri için öğrenilmelidir. Çünkü, felsefenin, önünde düşünceye daldığı evrenin büyüklüğü yoluyla zihin de büyümüş olur." 


Biz de evrene adımımızı attığımız anda oluruz felsefenin içinde aslında. Büyüdükçe kesin yanıtlar alma merakımız artar fakat felsefeyle tanışınca önemli olanın yanıtlar almak değil o yanıtlara sorulabilecek soruların olasılıkları olduğunu öğreniriz. İşte, bu yüzden bilgelik sevdasıdır ya felsefenin kelime anlamı zaten...


Peki felsefe kitapları okumak istiyorsunuz ama nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz, o zaman bu haftaki BuBi' Sanat içeriğim bu konuda olsun bakalım.


İsterseniz bu konuda hazırladığım bir videoyla da bu kitap önerilerinin detaylarını dinleyebilirsiniz: https://youtu.be/o9vjINiv3z8


Zamanı olmayanlar için ise videoda önerdiğim kitaplar:

1- Bryan Magee, Büyük Filozoflar (Platon'dan Wittgenstein'e)

2- Ahmet Arslan, Felsefeye Giriş

3- Kazimierz Adjukiewicz, Felsefeye Giriş

4- Heinz Heimsoeth, Felsefenin Temel Disiplinleri

5- Bertrand Russell, Felsefe Sorunları


Bonus: 

1- Ahmet Cevizci, Felsefe Sözlüğü

2- Jostein Gaarder, Sofie'nin Dünyası


Bu şekilde bir sıra önermemin sebebi ise eğer felsefeyle hiç alakalı değilseniz öncelikle Bryan Magee'nin sohbet havasındaki felsefe kitabından bütün felsefi görüşlere genel bir bakışla bakabilecek olmanız ve daha sonrasında felsefeye giriş kitaplarıyla birlikte felsefe çeşitlerine daha incelikli bakışlar elde edebilmenizi isteğimden dolayıdır. Daha sonrasında da soyut düşünebilmeyi öğrenmek için gerekli olan ve a priori/a posteriori ayrımları ile ilksel felsefenin ne olduğunu araştıran kitaplarla birlikte bu serüveninizi taçlandırabiliriz.


İyi sorgulamalar!