Nigel Warburton; 1962 doğumlu İngiliz yazar, akademisyen, filozof.


Onlarca dile çevrilen eserleri, “felsefeyi popülerleştiren kitaplar” olarak tanımlanıyor.


Akıcı, hatta sürükleyici üslubu ve açıklayıcı anlatımı ile her kitabı, özellikle felsefî okumalara, felsefî düşünmeye ve felsefî yazılar yazmaya yeni başlayanlar için, baş ucu kitabı niteliğinde.


Gelin, ülkemizde Alfa Kitap tarafından yayınlanan bu "felsefeye giriş” setindeki altı kitaba kısa kısa göz atalım.



Felsefeye Giriş

Bu kitap bize “Felsefe nedir?” sorusunun cevabını veriyor. Bunu da Tanrı, doğru ve yanlış, hayvanlar, siyaset, görünüş ve gerçeklik, bilim, zihin, sanat başlıkları altında irdelediği pek çok sorunun cevapları etrafında elde ediyor. Bir yandan da, felsefî düşünmemiz için bizlere itici bir kuvvet olmaya çalışıyor. Tüm dünyada en sevilen felsefeye giriş kitaplarından biri.


Klasiklerle Felsefe

Platon’un Devlet’inden başlayarak çağımıza kadar gelen otuz iki Batı felsefesi klasiğine bakış atıyoruz bu kitapta. Warburton bu klasikleri bizlere özetler ve açıklarken, her bölümün sonundaki “Ek Okuma” başlıklı kısımlarla yeni okumalara da yol gösteriyor.


Felsefe Okuma Rehberi

Yazar bize hakkıyla felsefe okuyabilmek için sahip olmamız gereken dört alışkanlığı tanıtıyor. Ona göre bunlar; aftif okuma, aktif dinleme, aktif tartışma ve aktif yazma. Bunları nasıl elde etmeli, nasıl yapmalı? Bu soruları cevaplıyor.


A’dan Z’ye Düşünmek

Yazarın bunlar arasındaki ilk kitabı, felsefî düşünceden ziyade eleştirel düşünceye giriş niteliğinde. “Net düşünmek” için gereken araçları gösteriyor.


Deneme Yazmanın Temel Kuralları

Bu kitapta ise açıklayıcı, ikna edici, iyi bir “essay” yazmak için üniversite öğrencilerine ışık tutuyor. Ancak öğrenci olmayıp deneme, makale yazmak isteyenler için de faydalı olabilecek bir kitap.


Felsefenin Kısa Tarihi

Yazarın en ünlü, en çok satan kitabı. Bu kitapta Warburton, kırk başlık altında elli iki filozofu tanıtıyor. Sokrates’ten başlayarak yüzyılımıza kadar gelerek bütün Batı felsefesi tarihini, yaklaşık onar sayfalık bölümlerle özetliyor. Büyük filozofların düşüncelerinin temellerini ve felsefî akımların çıkış noktalarını kavramak için oldukça faydalı bir kitap. Felsefî okumalara yeni başlayanlara ya da başlayacaklara en çok tavsiye edilenler arasında. Zira bu kitaptan sonra kendi rotanızı çizebilirsiniz.



Referanslar:

Kitapların tanıtım bültenleri ve ön izlemeleri.

”Felsefenin Kısa Tarihi”, Warburton, Alfa.

Wikipedia / Nigel Warburton.




Yazar: Onurhan Yorulmaz